Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

22023 miejsce

Koreańskie trendy: kreatywne posiłki do szkolengo plecaka

Przygotowanie dzieci do powrotu do szkoły to bez wątpienia wyzwanie, ale i przestrzeń do kreatywnych zmian. Początek roku szkolnego to idealny moment na wprowadzenie małych, domowych innowacji.

 / Fot. Magdalena EflerW natłoku obowiązków związanych z przygotowaniem wyprawki warto zadać pytanie: jakie posiłki przygotować dzieciom, by stanowiły pożywny zastrzyk energii i zaciekawiły pociechy na tyle, by nie trafiły finalnie do kosza? Odpowiedzią są koreańskie smaki!
Kanapki nie cieszą się dobrą sławą na szkolnych korytarzach. Każdy wie, że mali uczniowie zdecydowanie bardziej wolą słodkie przysmaki ze szkolnego sklepiku, niż pieczołowicie przygotowane przez rodziców posiłki. Dlatego tak ważna jest kreatywność w przyrządzaniu zdrowych i ciekawych dań dla dzieci.
Wystarczy kilka dodatkowych produktów na kuchennej półce, by zmienić nastawienie maluchów do przerwy obiadowej. Koreańska kuchnia sprawdzi się tu na 5! Znana jest z oryginalnych składników, intensywnych kolorów i nieprzeciętnego smaku, którą doceni każdy uczeń.
Jednym z najpopularniejszych składników Koreańskich potraw są wodorosty. Nie tylko świetnie wyglądają, ale są też źródłem wielu potrzebnych uczniom składników odżywczych. W ich składzie znajdziemy witamy A, E, K czy C.
W kuchni Koreańskiej często wykorzystuje się także tofu. Ser produkowany z mleka sojowego nie zakwasza naszego organizmu. Jest bogaty w izoflawony, które wzmacniają kości, a to ważne w przypadku rozwijających się jeszcze dzieci. W ich diecie nie może także zabraknąć węglowodanów, które dodają energii. Najprostszy do przyrządzenia bogatego w nie dania jest makaron, a propozycji jego podania w Koreańskiej kuchni znajdziemy wiele.
Jak mówi Dyrektor Korea Agro-Fisheries & Food Trade Corporation Paris Centre: M. Minho Kim - Polacy coraz częściej eksperymentują z koreańską kuchnią, która nie tylko zachwyca smakiem, ale jest też bardzo zdrowa. Koreańskie produkty takie jak wodorosty, tofu, sos sojowy czy rybne przekąski stają się coraz bardziej popularne na całym świecie. Stanowią idealną podstawę zrównoważonej diety, dlatego warto przetestować kilka produktów z szerokiego wachlarza koreańskich specjałów.
Niepowtarzalność tej kuchni zawdzięczamy położeniu Korei, która z 3 stron otoczona jest przez wodę a większość lądu stanowią tereny górzyste. Pasma górskie i rzeki dzielą kraj na regiony o odmiennych kuchniach. To dlatego możemy cieszyć się tak wielkim wyborem smaków pochodzących z tego kraju. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na alternatywne dania, które spakujemy do lunchbox’ów dla całej rodziny!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.