Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1895 miejsce

Kraków: Festiwal Zupy na Kazimierzu

Wielkie święto zupy przypada w tym roku na 19 maja w sobotę. Wygłodniali mieszkańcy Krakowa oraz przybyli specjalnie na tą okazję turyści z niecierpliwością oczekują, by zanurzyć łyżkę w smakowitych daniach.

Popularny "okrąglak" na Placu Nowym / Fot. Edyta SowaImpreza rozpoczyna się o godz. 16. Organizatorem muzycznego festiwalu połączonego z degustacją najróżniejszych zup jest po raz szósty Teatr KTO. Wystawcy oferują darmową próbkę swoich specjałów, a jury pod przewodnictwem Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza, zazwyczaj godzinach nocnych (ok. 21 - 22) wybiera najlepsze z nich.

Nagrodą będzie Złota, Srebrna i Brązowa Patera. Uczestnicy indywidualni przygotowują 10 litrów zupy, natomiast restauratorzy po 30. Wystarczy więc dla każdego. Tym bardziej, że tradycyjnie przygotowana zostanie również zupa „placówka” finansowana przez wszystkich biorących udział w konkursie. Jak co roku, przedsięwzięciu towarzyszą pokazy i występy artystyczne. Wystąpi: Kabaret Kuzyni, Teatr Proscenium, Teatr KTO, Quo Passa, Sandaless. Festiwal organizowany jest pod honorowym patronatem prezydenta miasta Krakowa.

Jeśli w planowaniu codziennego menu brakuje ci już pomysłów na zupę, oto kilka nagrodzonych przepisów:

Zupa oliwkowa z mascarpone (pierwsza nagroda Festiwalu 2006)

oliwa
świeży czosnek
bulion doprawiony oliwą i ziołami do smaku
oczyszczone i posiekane zielone oliwki
mascarpone
pieprz
sól

Do przygotowanego wcześniej lekkiego bulionu o wyrazistej nucie ziołowej (tj. doprawionego wedle gustu, aczkolwiek bazylia najmilej widziana), wrzuć oczyszczone wcześniej oliwki i gotuj sumiennie przez 5 minut. Następnie cierpliwie miksuj wywar, aż stanie się gładki i jedwabisty dla najbardziej wrażliwego podniebienia. Jeśli jesteś osobą doceniającą subtelne niuanse smaku, kierując się własnym doświadczeniem kulinarnym, doradzam Ci powstały krem przetrzeć przez sitko. Potem dodaj mascarpone i jeszcze raz zmiksuj i zagotuj. Dopraw pieprzem oraz odrobiną soli. Do smaku podaj osobno grzanki z pastą z czarnych oliwek i siadaj do stołu, by uradować swe podniebienie.

autor : Moment Cafe

Zupa Kim Chi Jige (druga nagroda Festiwalu 2006)

Kim Chi – narodowa potrawa koreańska kim chi. Nazwa określa dziesiątki odmian kiszonych (przeważnie na ostro) warzyw z kapustą pekińską i rzodkwią daikon na czele. Ta sycąca i rozgrzewająca zupa cieszy się opinią usuwającej dolegliwości „dnia wczorajszego” związane z przedawkowaniem trunków...

Kapusta kim-chi ok. – ¼ główki kapusty (pekińska kapusta kiszona z dodatkiem czosnku, pora, surowych ryb, krewetek, pasty paprykowej schambal, soli i cukru. Kiszona przez ok. 21 dni w zmiennej temperaturze)

4 ząbki czosnku
1 por
1 cebula
20 dkg boczku wędzonego
20 dkg karkówki
10 dkg grzybów shiitake
1 łyżka pasty miso
1 łyżka pasty paprykowej
0,7 l bulionu rosołowego
1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 dkg sera tofu
sos sojowy – do koloru i smaku

Wędzony boczek kroimy w kostkę i obgotowujemy, następnie przesmażamy wraz z karkówką i pokrojoną w kostkę cebulą. Po zeszkleniu dodajemy pokrojonego pora i dusimy ok. 10 minut. Dodajemy pokrojoną kapustę kim – chi wraz z posiekanym drobno czosnkiem. Dusimy jeszcze ok. 10 minut. Następnie dodajemy bulion i przyprawiamy solą, cukrem, sosem sojowym, papryką słodką. Dodajemy grzyby shiitake (wcześniej namoczone ok. 1 h, pokrojone w paski). Gotujemy zupę ok. 20 minut. Na końcu dodajemy przetartą pastę miso i pokrojone w dużą kostkę tofu.

Autor : Edo Sushi Bar

Zupa Tallulah (trzecia nagroda Festiwalu 2006)

Przygotuj wywar warzywno – striptizersko – korzenny:

7 ładnych striptizerek (korpusów kurzych)
jedna smukła szyja indyczki (tej, która myślała o niedzieli...)
garść świeżych ziaren kardamonu
jeden duży starty korzeń imbiru
korzenie świeżej kolendry
2 garści białych rodzynek
cebula
kolendra w ziarnach
świeża trawa cytrynowa
liście lemonki
liście i łodygi czerwonej bazylii
skórka z pięciu lemonek

Czas zająć się biustem.....

Pomasuj striptizerki w marynacie z zielonej curry, wyciśnij na nie świeży sok z lemonek. Niech biusty tak poleżą i dojrzeją kilka godzin. Następnie pokrój je w kostkę, później zacznij je pieścić w woku. Gdy zapach wywaru unoszący się wszędzie będzie zniewalał twoje zmysły, dodaj do niego striptizerki. Zalej całość mlekiem kokosowym posyp świeżą kolendrą, skrop na koniec sokiem ze świeżo wyciśniętej lemonki i gotowe. Próbujesz, odlatujesz, pieścisz podniebienie...

autor: redakcja serwisów cracow-life i e-krakow

Żurek na żyntycy z zajęczym szczawiem
(wyróznienie Festiwalu 2006)

0,5 l żyntycy (serwatka owcza)
2 l wody
15 dkg podgardla wędzonego
25 dkg kiełbasy zwyczajnej
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki razowej
0,1 l śmietany
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka masła
kromka razowa
przyprawy: zajęczy szczawik, chrzan, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Zakisić żur z 1 l wody, mąki razowej i pszennej z razową kromką. Dodać dwa ząbki czosnku i listek. Przygotować wywar z ¾ podgardla, czosnku, przyprawić zielem i liściem. Do gotującego się wywaru dodać zakwas (mieszając), a następnie powoli wlać żyntycę (mieszając). Przygotować okrasę z reszty podgardla (wysmażyć) dodać cebulę, a następnie pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę. Lekko przysmażyć i dodać do zupy. Oddzielić listki zajęczego szczawiu od łodyżek. Następnie sklarować masło, zdjąć z ognia i na gorące wrzucić szczawik. Dodać do zupy. Przyprawić i gotowe. Podawać można z jajkiem, kiełbasą lub gotowanymi osobno ziemniakami.

autor: Pensjonat Jolka, Bukowina Tatrzańska

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Super - fajnie, że jest takie święto :) Za mało u nas zupowych dań. A zupa jest zdrowa i zaspokaja głód najlepiej. I niektóre są ultraszybkie w przygotowaniu jak te z proszku Knorra :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Super! aż mnie skręca ,ze mnie tam nie będzie...A przepisy na zupki są wyśmienite&dowcipnie spisane... zwłaszcza Zupa Tallulah....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.