Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

31361 miejsce

Krakowski Festiwal Terra Madre Food

Centrum Kongresowe ICE w Krakowie w dniach 12 – 13 grudnia gościło Terra Madre Slow Food Festiwal Central Europe. Uczestniczyło obok regionalnych wystawców też wielu zagranicznych producentów produktów spożywczych.

Baner Festiwalu. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków To była już po raz drugi Małopolskie stoisko. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków ta wspaniała kulinarno – żywnościowa impreza nie tylko dla koneserów. Co sumując imprezę odwiedziło ja kilka tysięcy nie tylko krakowian, ale tez turystów i zagranicznych gości. Pierwsza krakowska impreza odbyła się w 2014 roku na terenie nowo otwartej Hali Expo Kraków – Targi w Krakowie. Edycja w tym roku odbywała się znowu w nowo otwartym obiekcie Centrum Konferencyjne ICE – Krakowskiego Biura Festiwalowego.

Stoisko Food & Friends. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Festiwal zainaugurowały specjalistyczne spotkania w piątek 11 grudnia kilku restauracjach na terenie Krakowa. Przedstawiam przykłady:

- Hotel Stary – prezentowali Jacek Krakowiak (Horyzont Hotel Aquarius, Kołobrzeg) Krzysztof Żurek (Trzy Rybki, Kraków) Kulinarne meandry troci wędrownej.

- Ed Red Rafał – prezentowali Niewiarowski (Dym na Wodzie, Ustka), Adam Chrząstowski (Ed Red, Kraków)- Północ – Południe odcinek 1 (dorsz versus Polska Czerwona).

- Wierzynek – prezentowali Mariusz Siwak (Park Hotel, Szczecin) i Marcin Sołtys (Wierzynek, Kraków) Kolacja Śledziożerców.

- Lipowa 6F Krako Slow Wines Wieczór polskich cydrowników oraz najlepszych polskich pstrągów.

- Miodova – prezentowali: Piotr Kwiatosz (16 Stołów, Lublin), Przemek Kaproń (Perłowa, Lublin) i Mateusz Turaj (Miodova, Kraków) Kuchnia i piwo.

Ponieważ wygrałem uczestnictwo udziału spotkaniu – kolacji w krakowskiej restauracji Ed Red Rafał i przedstawiam jakie było menu:Jadłospis. / Fot. skan

- Ceviche z byczych jąder w soku z kiszonej kapusty, poping z kaszy gryczanej, majonez z podgardla z dorsza, galaretka z consomme pomidorowego, wędzona papryka.

- Raviolo z żółtkiem, natką pietruszki i móżdżkiem na consomme z troci bałtyckiej z kawiorem z troci, chrupiąca świńska skórka.

- Mini burger z ogona wołowego w brioszce, colesław z morszczynu, foie gras z wątroby z dorsza, demi glace cielęcy.

- Comber z jelenia w ziarnach, mule bałtyckie w bisque z raków, polenta z zieloną herbatą i wanilią.

- Lody z rokitnika, mus z rokitnika, karmel z solą bałtycką, okruszki z chałki z palonym kminkiem, szczawik zajęczy.

Naczelny Red. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Festiwal, który odbył Pani Camila Z-ca Nacz. Redaktora. / Fot. skan się w salach Centrum Kongresowego dniach 12 – 13 grudnia to był strzał w dziesiątkę nie tylko z powodów bardzo dobrej organizacji, ale jak można było zaobserwować, że odwiedzający i uczestniczący byli bardzo zadowoleni.

Dużą grupę wystawców byli producenci z Małopolski i innych naszych krajowych regionów. Kraków gościł też wystawców - producentów żywności z Włoch, Węgier, Ukrainy, Czech, Słowacji, Rumunii, Bułgarii, Białorusi, Austrii, Niemiec, Armenii, Gruzji i Mołdawii.

Stoisko Bacówki. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Wśród imprez towarzyszących były też specjalistyczne warsztaty jak przykładowo:
- Domowe wędliny - Zbyszek Aftaruk (Dwór Zaścianek, Podlasie)
- Pieczenie chleba - Piotrek Chruścicki (domowy piekarz), Adam Piskorek (zawodowy piekarz). Stoisko nalewek. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków
- Domowy wyrób nalewek - Karol Majewski.
- Coffee Hunting - czyli jak wybierane są najlepsze kawy świata i jak tę jakość podtrzymać w domu - Filip Bartelak.

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.