Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

123059 miejsce

Krewetki po indonezyjsku w sosie słodko kwaśnym - Udang Asam Manis

Dzisiaj zapraszam do stołu na krewetki po indonezyjsku, w sosie słodko kwaśnym. Krewetki jakie są każdy wie, a ja mam nadzieję że przyrządzone według mojej receptury podbiją wasze serca jeszcze bardziej. Selamat Makan, czyli życzę smacznego!

Krewetki po indonezyjsku w sosie słodko kwaśnym / Fot. Andi Nur Hafsah ŚmieszekSkładniki:
- 250 gram krewetek
- Jedna łyżki soku z cytryny
- Trzy łyżki sosu pomidorowego (przecieru)
- Dwa ząbki czosnku maksymalnie rozdrobnione
- Pół cebuli pociętej w plasterki
- Jeden zielony szczypior poszatkowany
- Jedna łyżeczka cukru
- Jedna czwarta łyżeczki pieprzu mielonego
- Sól do smaku
- woda
- masło

Przepis sporządzania dania:
1. wlać sok z cytryny do miski z krewetkami i odczekać pięć minut
2. podgrzać na patelni masło wraz z cebulą i czosnkiem, do momentu wydzielenia się miłego zapachu
3. wsypać zaprawione cytryna krewetki na patelnie i dalej podgrzewać mieszając, do momentu aż krewetki zmienią kolor
4. teraz dokładamy na podgrzana patelnię sos pomidorowy, cukier i pieprz
5. do podgrzanej masy dolać należy trochę wody
9. a na koniec dodać poszatkowany, świeży zielony szczypiorek i po wymieszaniu serwować na talerze, życząc wszystkim smacznego :) koleżanko i kolego

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Andi ! Rewelacyjny przepis...już wypróbowałam. Może wydasz książkę (Kuchnia indyjska na polskim stole).

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zapowiada się smakowicie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.