Facebook Google+ Twitter

Krewetki po indonezyjsku w sosie słodko kwaśnym - Udang Asam Manis

Dzisiaj zapraszam do stołu na krewetki po indonezyjsku, w sosie słodko kwaśnym. Krewetki jakie są każdy wie, a ja mam nadzieję że przyrządzone według mojej receptury podbiją wasze serca jeszcze bardziej. Selamat Makan, czyli życzę smacznego!

Krewetki po indonezyjsku w sosie słodko kwaśnym / Fot. Andi Nur Hafsah ŚmieszekSkładniki:
- 250 gram krewetek
- Jedna łyżki soku z cytryny
- Trzy łyżki sosu pomidorowego (przecieru)
- Dwa ząbki czosnku maksymalnie rozdrobnione
- Pół cebuli pociętej w plasterki
- Jeden zielony szczypior poszatkowany
- Jedna łyżeczka cukru
- Jedna czwarta łyżeczki pieprzu mielonego
- Sól do smaku
- woda
- masło

Przepis sporządzania dania:
1. wlać sok z cytryny do miski z krewetkami i odczekać pięć minut
2. podgrzać na patelni masło wraz z cebulą i czosnkiem, do momentu wydzielenia się miłego zapachu
3. wsypać zaprawione cytryna krewetki na patelnie i dalej podgrzewać mieszając, do momentu aż krewetki zmienią kolor
4. teraz dokładamy na podgrzana patelnię sos pomidorowy, cukier i pieprz
5. do podgrzanej masy dolać należy trochę wody
9. a na koniec dodać poszatkowany, świeży zielony szczypiorek i po wymieszaniu serwować na talerze, życząc wszystkim smacznego :) koleżanko i kolego

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Andi ! Rewelacyjny przepis...już wypróbowałam. Może wydasz książkę (Kuchnia indyjska na polskim stole).

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zapowiada się smakowicie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.