Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

60579 miejsce

Kryzys w Hiszpanii? O masowym wyrzucaniu jedzenia

Jak informuje Parlament Europejski, przeciętny Europejczyk kupuje 179 kilogramów jedzenia w ciągu roku. Ale uwaga! "Kupuje" nie znaczy "zjada"

I tak przeciętny Hiszpan wyrzuca do kosza 163 kg żywności rocznie, a dalej niechlubna szóstkę tworzą:
Niemcy - 10,3 kg
Holandia - 9,4 kg
Francja - 9 kg
Polska (tak, tak Polska!) - 8,9 kg
Włochy - 8,7 kg.
Oprócz krajów jest wiele osób prywatnych, które wyrzucają 42 proc. jedzenia kupionego w miesiącu.

Europoseł Salvatore Caronna twierdzi, ze to wina nietrwałych opakowań produktów, jednocześnie zaznacza: "W momencie, kiedy więcej niż 70 milionów w Europie cierpi biedę, musimy rozwiązać ten problem".

Lorenzo Ramos z Unii Rolników Indywidualnych (UPA) zaznacza, ze wytwórcy w ich związku nie wyrzucają produktów, nawet kiedy był "ogórkowy kryzys" w 2011 r. wszystkie ogórki zebrali i rozdali. Jeden z rolników, Francisco Gonzales z Villa del Prado (na południowy zachód od Madrytu) mówi, ze czasami nie opłaca się czegoś uprawiać. W tym przypadku mowa o acelgi (skrzyżowanie szpinaku z sałatą, bardzo dobre z jajecznicą). Acelga ma duże zielone liście, kiedy pojawiają się na nich brązowe plamy, można ja ale jeść, ale sprzedawać już nie.

Według Hiszpańskiej Federacji Hotelarskiej z hoteli wyrzucanych jest 60 proc. owoców i warzyw ze względu na niewłaściwy zakup (brak zaplanowanej karty dan), 30 proc. trafia do kosza w czasie przygotowywania posiłku, tylko 10 proc. "trafia" na talerz.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.