Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

68900 miejsce

Książki o tematyce kulinarnej - ciąg dalszy dywagacji

Temat książek o tematyce kulinarnej nie został przeze mnie wyczerpany w poprzednim felietonie. Ponownie odwiedziłam Znaną i Dużą Księgarnię w Dużym i Znanym Centrum Handlowym i zanurzyłam się w regały tematycznie konsumpcyjne.

artykuł

Balsamem dla mojej kulinarnie potarganej duszy są publikacje Roberta Makłowicza samego lub w duecie z Piotrem Bikontem.



Barcelona - targ / Fot. Ewa SzafranowiczPrzeglądałam kolejny raz książkę obu tych gentelmanów Dialogi języka z podniebieniem. Obaj niczym bohaterowie Ulissesa Joyce’a: Bloom i Dedalus; przemieszczają się od knajpy do knajpy dając nam cudowne opisy esencjonalne w smaki i aromaty, po których chce się cieszyć jedzeniem i życiem.

Podobnie pozytywnie przyjęłam książkę kucharską Alicji Toklas (Książka kucharska Alicji B.Toklas; Wydawnictwo Twój Styl) , wieloletniej przyjaciółki Gertrudy Stein. Do ich paryskiego mieszkania na początku XX wieku przychodzili wszyscy najsławniejsi artyści i literaci tamtego okresu. I nie tylko po to bo rozmawiać z pisarką, ale też by zajadać się potrawami pani Alicji. Ta książka to nie tylko zbiór przepisów, ale i fascynująca kolekcja opowieści i anegdot o takich ludziach jak Pablo Picasso czy Ernest Hemingway, przeplatana dykteryjkami o życiu codziennym i zwyczajach kulinarnych Francuzów z punktu widzenia obcokrajowca. Pozwolę sobie przytoczyć urokliwy cytat: Francuzi podchodzą do jedzenia w sposób sobie tylko właściwy, traktują, bowiem sprawy stołu z taką samą uwagą, szacunkiem, inteligencją i żywym zainteresowaniem jak wszelkie sztuki - malarstwo, literaturę i teatr. Mówiąc o Francuzach, mam na myśli zarówno kobiety, jak i mężczyzn, ponieważ w tym kraju mężczyźni aktywnie uczestniczą we wszystkich dotyczących kuchni sprawach. (...) Francuzi lubią mówić, że ich kuchnia narodziła się wraz z ich kulturą i rozwija się od wieków

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Mamy podobne zainteresowania. Pozdrawiamy - Adam z Basią

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 22.11.2009 21:04

Coś mi tu nie pasuje Tytuł OK, ale słowo dywagacje hmmm... :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 18.11.2009 11:48

W moim domu kulinariami zajmuje się mąż i codziennie wymyśla jakieś dziwne dania, które przeważnie smakują .Podejrzewam, że niektóre wytwory męża są imitacją prawdziwych przepisów, ale nie wybrzydzam. Bardzo pięknie i poetycko opisała Pani smak. Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.