Facebook Google+ Twitter

Kto miodku pokosztuje, ten nie choruje

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2009-10-25 20:05

Z chwilą gdy jesień do nas zawitała, nastały duże wahania pogodowe, które niezbyt korzystnie wpływają na nasz organizm. Istnieją jednak sprawdzone sposoby, aby także jesienią i zimą cieszyć się dobrym zdrowiem.

Wieczorem przygotowany napój z miodu i pyłków kwiatowych,będzie gotowy do spożycia dopiero rano. / Fot. Foto. A. NadzikowskiPogoda deszczowa, charakterystyczne tarabanienie deszczu o parapet wcześnie rano, potrafi wprowadzić w nastrój jesiennego przygnębienia. Dzień ze względu na aurę nie napawa optymizmem, a wychodzenie z domu w plener nie jest już tak przyjemne jak latem. Postanowiłem ten nastrój jakoś zmienić.

Dużo jest stron internetowych dotyczących najsłodszego produktu jakim jest miód (wiele z nich stosując chwyty marketingowe zachwala swoje pszczelarskie produkty, ale czy są one aż tak dobre jak się tam pisze?), dlaczego więc ja nie mogę swojego artykułu prawdą o pyłkach kwiatowych miodem okrasić? Własnym doświadczeniem z innymi się podzielić, doradzić.

Jesień ze względu na wahania pogodowe jest niebezpieczną porą. O tej porze roku nie zawsze udaje się nam uniknąć komplikacji zdrowotnych. Dopada nas zmęczenie, stajemy się bardziej nerwowi, popadamy w zadumę, nie wspominając o standardowych katarach, grypach, anginach i łupaniu w kościach. Czy zawsze musimy być skazani na wizyty u lekarza, albo zakupy w aptekach? Przemysł farmaceutyczny co jakiś czas oferuje różne zestawy pigułek zawierające witaminy i mikroelementy, których brak powoduje jesienne dolegliwości. Czy tak musi być? Nie.

Jesienne problemy możemy zwalczać sami, mniej ingerując w organizm, działając przez to zdrowiej, taniej i przyjemniej. Stosując sprawdzone metody leczenia wiemy, że poprawiają nasze samopoczucie, uodpornią organizm i pomogą w czasie choroby. Aby jednak jej uniknąć, warto na co dzień wzmacniać swoją odporność.

Miód pszczeli od dawien dawna należy do najbardziej cenionych środków spożywczych. Poza tym posiada właściwości lecznicze. Dobry miód wzmacnia nasz organizm i nie szkodzi nam. Jego właściwości lecznicze mają wpływ np. na: nieżyt górnych dróg oddechowych, schorzenia układu krążenia na tle miażdżycowym i nadciśnienie. Ponadto pomocny jest w zapaleniu opłucnej i leczeniu jaskry. W przypadku spożywania miodu jako substancji leczniczej zaleca się taki miód, który gwarantuje efekt leczniczy.

Bardzo często dokonując zakupu miodu zdajemy się na opinię sprzedającego (niekoniecznie bywa ona rzetelna a nalepki na słoikach nie zawsze odzwierciedlają ich zawartość). Prawdziwy, szanujący swoją profesję pszczelarz chcąc pozyskać miody odmianowe, wraz z nastaniem wiosny rozpoczyna wędrówkę swojej pasieki. Przewozi ją w miejsca gdzie dominuje roślinność jednego gatunku.

Tu możemy znaleźć kilka sprawdzonych wskazówek na temat właściwości, rodzaju i koloru miodów: zwiazek-pszczelarski.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (14):

Sortuj komentarze:

Panie Ryszardzie: w kuchniach Kaukazu słodzi się wszystkie potrawy tylko miodem. Długowieczność górali kaukaskich pewnie i z tego się też bierze.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mmmmmm miodek. 5* :))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Widzę, że mamy podobne, nie tylko poglądy, ale i gusta. Nigdy nie obywam się przy śniadaniu, bez miodu.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 26.10.2009 20:09

Starzy pszczelarze powiadają, że tam gdzie dobry miodzik, tam ,,bzykanie,, :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie wiem dlaczego, ale 'nastawiona' jestem tylko na miód spadziowy.
Miód, to samo zdrowie!))

Komentarz został ukrytyrozwiń

PLUS za artykuł!

miód nie dośc, że zdrowy to jeszcze smakuje;D

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przydatny artykuł. Zawsze zalewałem miód i torebkę z herbatą gorącym wrzątkiem a tu proszę... lepiej nie zalewać i poczekać :) Miód podobno jest tez dobrym środkiem regenerującym popękane usta, co może być przydatne w zimie :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

To ja nie wiedziałam, że nie rozpuszcza się miodu do wrzątku. Dodaję go do gorącej herbaty. Ale i tak mi pomaga na gardło.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie tylko misie lubią miodek :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Słusznie - Panie Antoni. Miodzik do napojów dodaję, gdy już przestygną. Wiem, że w celach zdrowotnych trzeba miód zalewać chłodną, przegotowaną wodą i zostawiać na noc. Pić na czczo rankiem. Pozdr.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.