Facebook Google+ Twitter

Kto zarabia na drogiej żywności?

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2010-03-03 07:59

To nie handlowcy, ale producenci zarabiają najwięcej na artykułach spożywczych. Najwięcej pieniędzy wpada do kieszeni rolników i hodowców, a także firm zajmujących się przetwórstwem, czyli piekarń, masarni czy mleczarni - wynika z badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Do badań dotarł "Dziennik Gazeta Prawna". Z raportu wynika, że aż 60 procent ceny masła przypada na rolnika. Udział handlu to 35 procent. Jeszcze więcej zyskują hodowcy drobiu: ich udział w cenie kurczaków to 80 procent.

Gazeta przypomina, że resort rolnictwa powołał specjalny zespół, który miał prześwietlić obrót żywnością. Ministerstwo obarcza sieci handlowe winą za drożyznę w sklepach. Zagadkę windowania cen można rozwiązać, biorąc pod lupę nie tylko handel, ale też producentów i przetwórców - zauważa "Dziennik Gazeta Prawna".

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.