Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

26126 miejsce

Kucharze z Gdańska zostali mistrzami Polski w grillowaniu

  • Źródło: Słowo Polskie Gazeta Wrocławska
  • Data dodania: 2007-07-30 10:40

To była prawdziwa uczta dla podniebienia. Kucharze z całego kraju rywalizowali w sobotę na wrocławskim placu Wolności o tytuł mistrza Polski w grillowaniu.

– Wyśmienite – zachwycał się Jacek Szczepański, kosztując karkówki przyrządzonej przez zwycięzców z Hotelu Królewskiego w Gdańsku. Szczepański wie, co mówi. Jest jednym z najlepszych szefów kuchni w Europie. Pracował w najlepszych restauracjach Warszawy i Paryża. Przygotowywał też przyjęcia organizowane przez prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego.Juror Jacek Szczepański kosztuje karkówki przyrządzonej przez zwycięzców. / Fot. Fot. Paweł Relikowski

Karkówka, która mu zasmakowała Szczepańskiemu najbardziej, nie była zwyczajna. – Bardzo soczysta, nadziewana kwiatami cukinii, suszonymi pomidorami i kozim serem – wylicza Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni w Hotelu Królewskim. Ale zaraz przyznaje, że gdy sam spotyka się ze znajomymi na grillu, przyrządza mniej wykwintne potrawy. – Bo przy grillu liczy się przede wszystkim towarzystwo – podkreśla.

– Zwykła karkówka też smakuje świetnie. Ważne jednak, żeby przynajmniej dwa dni wcześniej trafiła do zaprawy – radzi Kamil Wójciak z Park Hotelu w Szczecinie. – Jak przyrządzić taką zaprawę? Z oleju, soli, pieprzu, czosnku i majeranku. I proponuje, by grillując, koniecznie na ruszt wrzucić też minilangustyny. – To takie małe raki. Można je kupić w wielu polskich sklepach. Wrzucamy je bezpośrednio na ruszt, a gdy będą już upieczone, delikatnie skrapiamy białym winem – mówi Wójciak.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.