Facebook Google+ Twitter

Kuchenne SOS, czyli sposób na kulinarne wpadki

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2010-11-03 11:13

Niech podniesie rękę ten, kto choć raz nie przesolił zupy, sosu czy nie przypalił mięsa. Ciasto, które nie chce rosnąć, nieudany przetwór owocowy, sklejony makaron czy rozgotowany ryż? Wydawałoby się, że pewne kuchenne wpadki są nieodwracalne.

Nic bardziej mylnego!

Nie taka sól straszna, jak ją…

"Pamiętam pewną historię, gdy dopiero zaczynaliśmy z mężem przygodę z gotowaniem. Na pierwszy ogień poszła zupa rybna, do której dodaje się dość sporo, bo całą łyżeczkę soli. Zgodnie ze znanym polskim powiedzeniem, gdzie kucharek sześć… najpierw sól dodałam ja, potem mąż, a na końcu jeszcze raz ja, ponieważ zbyt bardzo skupiłam się na krążącej za mną kamerą, żeby odnotować fakt, że to już kolejna łyżeczka" - śmieje się Paulina Stępień z serwisu multimedialnego Kotlet.tv. Co zatem zrobić, gdy zupa okazuje się za słona?

Na początek należy dolać trochę wody i wrzucić połowę obranego ziemniaka. Następnie wystarczy już doprowadzić do wrzenia i spokojnie czekać, aż warzywo wchłonie cały nadmiar soli. Zamiast ziemniaka można dodać skórki suchego chleba, co sprawdzi się równie dobrze w przypadku przesolonego sosu, lub… białko - po tym, jak białko się zetnie, należy przecedzić zupę i ponownie doprawić.

Przesolone mięso najlepiej zalać niesłonym sosem, a następnie dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Z kolei ratując gulasz, niezależnie czy warzywny, czy mięsny, można sięgnąć po mleko lub jogurt. Jako zamienniki może posłużyć sok z cytryny lub cukier, jednak należy je dodawać pomału i etapami, w przeciwnym razie nasze danie może zmienić zamierzony smak.

Kuchenne 997

Według American Institute for Cancer Researchy, zwęglona warstwa mięsa zawiera substancje HCA i PAH, których spożywanie może zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zatem zastąpienie mięsa smażonego i pieczonego, zdecydowanie zdrowszym mięsem gotowanym. Czy potrafimy jednak zrezygnować z naszego ulubionego "schaboszczaka"?

Jeżeli zdarzy nam się przypalić mięso można odkroić zwęgloną warstwę, a to co pozostanie pokroić na kawałki i spróbować stworzyć zupełnie nowe danie. Z kolei dodając ostre przyprawy, jak paprykę czy pieprz skutecznie zabijemy pozostałości spalonego posmaku. - Przypalonego kurczaka można posiekać na małe kawałki, dodać poszatkowane pieczarki, starty ser oraz masę zrobioną z mąki i jajka. Następnie wystarczy uformować małe klopsiki, obtoczyć je w bułce tartej i wrzucić ponownie na czystą patelnię - gwarantuję, że to pyszne i bardzo sycące danie - dodaje Paulina Stępień z Kotlet.tv.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Anonymouse
  • Anonymouse
  • 03.11.2010 11:44

... az szkoda ze material bez obrazkow :P

Komentarz został ukrytyrozwiń
Anonymous
  • Anonymous
  • 03.11.2010 11:37

Bardzo przydatne rady ;)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.