Facebook Google+ Twitter

Kuchnia hiszpańska. Paella

Paella to typowa hiszpańska potrawa, która wywodzi się z Walencji. Wyglądem przypomina włoskie risotto, ale smakuje inaczej. Można ją przyrządzać na różne sposoby, z mięsem, warzywami, owocami morza.

Potrawa jest łatwa w przygotowaniu, ale czasochłonna. Mimo to warto jej spróbować. Najlepiej smakuje z mocno schłodzoną sangrią z dodatkiem owoców. Przedstawiam moją wersję potrawy.

Składniki

1 pojedyncza pierś z kurczaka
15 paluszków krabowych
2 płaty łososia
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 duże papryki
3 duże pomidory
puszka zielonego groszku
3 saszetki ryżu średnioziarnistego (czasem używam długoziarnistego)
sól
pieprz
kurkuma
curry
oliwa (kieliszek od wódki)
3 szklanki bulionu drobiowego

Przygotowanie

 / Fot. Creative Commons Attribution 2.0 Generic license.Pierś z kurczaka, łososia, paluszki z kraba, cebulę (obraną), paprykę, czosnek pokroić w kostkę. Tak samo przygotować pomidory, ale najpierw sparzyć je i obrać ze skórki.

Rozgrzewamy oliwę na żeliwnej głębokiej patelni i wrzucamy do niej kurczaka, łososia i paluszki z kraba. Podsmażamy i dodajemy cebulę z czosnkiem. Przyrumieniamy cebulę i dodajemy paprykę. Znowu lekko podsmażamy. Wysypujemy ryż z saszetek na patelnię i chwilkę smażymy mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką curry (według uznania, ja najwięcej sypię curry). Mieszamy wszystko i wlewamy na patelnię bulion.

Teraz gotujemy wszystko na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po 15 minutach dodajemy pomidory i groszek (dobrze go opłukać wodą przed dodaniem, nie będzie miał kwaskowatego smaku). Gotujemy mieszając kolejne 15 minut.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

karpik
  • karpik
  • 05.01.2011 15:20

aż palce lizac taka smaczna a jak do niej smakuje ta zimna Sangria

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.