Facebook Google+ Twitter

Kulinaria Lubelszczyzny. Relacja z Europejskiego Festiwalu Smaku

Naturalne produkty żywnościowe oparte na tradycyjnych recepturach mają swoich zwolenników w całej Polsce. Tym razem Lublin rozkoszował się nimi podczas Europejskiego Festiwalu Smaku, który odbył się między 7 a 9 września 2012 r.

Popularnością cieszyły się chleby i wędliny / Fot. Elżbieta RubiecJuż w piątek rozpoczęła się pyszna impreza - choć wszystko odbywało się pod znakiem różnorodnego jedzenia, festiwalowi towarzyszyły też inne, liczne atrakcje. Jako że na Lubelszczyźnie powstały Ogólnopolskie Turnieje Nalewek, nie mogło zabraknąć gratki dla miłośników wybornych trunków. Odbyła się XVII edycja Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek Kresowych oraz I Turniej Destylatów, a ponadto warsztaty i Noc Nalewek, w trakcie których wręczono tytuł Mistrza Polskich Nalewek.

Nie zabrakło dobrze zaopatrzonych stoisk np. z dżemami czy chrzanem domowej roboty / Fot. Elżbieta RubiecEuropejski Festiwal Smaku to także Scena Smaku, na której producenci mieli szansę pokazać wszystko to, co u nich najlepsze: ekologiczną żywność dla każdego; trudno dostępne, tradycyjne smaki; potrawy ze zdrowych warzyw, lokalne wina promujące rozwój winnic, wędzone ryby, gęsinę i jagnięcinę, dziczyznę, pierogi oraz sery. Kolekcja "Old Poland" to nowa linia szlachetnych serów, które przyciągały degustatorów swoim aksamitnym smakiem: serowarzy z Radzynia Podlaskiego zadbali o wypromowanie głównych marek - Grand Gouda, Grand Radamer oraz Bursztyn i Rubin.

Europejski Festiwal Smaku / Fot. Elżbieta RubiecBogactwo regionalne zapachami drażniło nozdrza zachęcając do nabycia smakołyków. Europejski Festiwal Smaku prezentował m. in. kuchnie Prowansji Wschodu ze świeżymi ziołami, czosnkiem, oliwą i ręcznie tłoczonym, złocistym olejem rzepakowym; Krainę Rumianku z aromatem ziół i potrawami z rumiankiem w tle; Miód na Zielonym Talerzyku z pokazami pszczelarskimi i degustacjami miodów.

Na festiwalowych kramach nie zabrakło smacznej kiełbasy czy ogromnych bochnów chleba - swoje święto mieli piekarze i cukiernicy z województwa lubelskiego, a pojawiły się np. sękacze podlaskie z Cukierni Zaniewicz czy Chleb Wygnanowski.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.