Facebook Google+ Twitter

Kulinaria z historią w tle. Część IV

Z litewskim rodem Radziwiłłów mogli rywalizować tylko Sapiehowie i Pacowie. Zarówno w sferze majątkowej, kulturowej, politycznej jak i wojskowej. Ten książęcy ród 12 grudnia 1547 r za sprawą Karola I Habsburga stał się rodem herbowym.

Herb Radziwiłłów nadany w 1547 roku przez Karola V Habsburga Ten plik znajduje się na Wikimedia Commons / Fot. WikipediaW historii unii polsko - litewskiej książęta Radziwiłłowie zapisali się różnorako. Bo przecież byli wśród nich zarówno patrioci jak i zdrajcy. Był Bogusław Radziwiłł, ale również był Janusz. Ciekawie problemy Radziwiłłów przedstawił Henryk Sienkiewicz w "Potopie". Znani współcześnie Radziwiłłowie to między innymi: Krzysztof Konstanty Radziwiłł (ur. 1958)zwierzchnik Polskiej Komandorii Rycerskiego i Szpitalnego Zakonu Św. Łazarza z Jerozolimy, Konstanty Radziwiłł (ur. 1958) prezes Naczelnej Izby Lekarskiej, Dominik Radziwiłł (ur. 1965) wiceminister finansów i zmarła w 2009 r. senator i minister edukacji narodowej Anna Radziwiłł.

Michał Kazimierz Radziwiłł, zwany Rybeńko, herbu Trąby, znany był ze wspaniałych uczt kulinarnych, dzięki czemu był niezwykle popularny wśród rozhulanej szlachty, lubiącej dobrze zjeść i nie tylko miód wypić. Generalnie ten najznamienitszy i najpotężniejszy ród na Litwie lubił dobrze jeść i pić w towarzystwie zaproszonych gości. Radziwiłłowie starali się o wykwintność stołu zarówno w sposobie nakrywania stołu, podawania, jak i przyrządzania kulinariów i napitków.

Herb Radziwiłłów (Trąby Odmienione) GNU Licencji Wolnej Dokumentacji, / Fot. WikioediaW 1682 r. ukazało się "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, w którym zaprezentowano wiele potraw spożywanych przez Radziwiłłów, Lubomirskich i inne znamienite rody. Zatem i na kulinarnym polu, zasługi Radziwiłłów były duże. W roku 2010 ukazała się książka "Stanisław Czerniecki, Compendium ferculorum, albo zebranie potraw". Wydali i opracowali ją: Jarosław Dumanowski i Magdalena Spychaj, z przedmową S. Lubomirskiego, Monumenta Poloniae Culinaria (red. J. Dumanowski), tom I, Muzeum-Pałac w Wilanowie, Warszawa 2010, 70 ilustracji kolorowych. Jest to "Pierwsza podlaska książka kucharska" - zbiór przepisów kulinarnych z dworu Radziwiłłów z ok. 1682 r.

W 1991 r. w wydawnictwie "Condor" ukazała się" Kuchnia Radziwiłłów" Danuty i Henryka Dębskich.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (4):

Sortuj komentarze:

Dzięki, też spróbuję.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Niestety nie ma rozczynu, a są dobre.Sprawdzałem Małgosiu.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ta porterowka mnie zaintrygowała. Szkodaże nie pije...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawe historyczne przepisy.
> Mąkę przesiać do naczynia z mlekiem wymieszanym z drożdżami
Czy tu nie ma rozczynu z drożdży?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.