Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

43052 miejsce

Kulinaria z historią w tle. Cz.II. Pączki

Chociaż pączek kojarzony jest z Polską, nie w naszym kraju go wymyślono. Chociaż Polacy zjadają ich w tłusty czwartek prawie 100 milionów, a sławę warszawiakom przyniósł Czutowski, mający w XVIII wieku pracownię przy ulicy Nowowiejskiej.

Obecnie renomą cieszy się warszawska firma Andrzeja Jacka Bliklego, informatyka, matematyka, profesora doktora habilitowanego i mistrza cukierniczego. Pączki w średniowieczu miały postać nadziewanego słoniną chlebowego ciasta, smażonego na smalcu i słonawego w smaku. Słodki smak zyskały w XVI wieku, a zaokrągliły się na przełomie XVII i XVIII w. Nazywano je różnie w zależności od regionu, a to pączkami, kręplami, blinami, bałabuchami czy pampuchami.

Tak więc jedni doszukują się powstania pączków w starożytnym Rzymie, inni na Bliskim Wschodzie, a są i tacy, którzy szukają w Niemczech, Wiedniu, Francji, Węgrzech czy Turcji. Tak czy inaczej, dla Polaka tłusty czwartek bez pączka to nieszczęście wielkie. Wiąże się z tym kilka przesądów. Najbardziej znany mówi, że jedzenie pączków w tłusty czwartek przynosi szczęście. Inny przesąd mówi, że podczas przyrządzania pączków trzeba nadziewać niektóre migdałami lub orzechami. Kto na nie trafił, ten szczęście będzie miał gwarantowane. Wielkim smakoszem pączków był Kanclerz Kapituły Orderu Pomiana dr Tadeusz Konrad Przypkowski, który potrafił ich zjeść kilka dziennie, dzięki czemu w starszym wieku miał sporą nadwagę. Pączek bowiem to 200 - 300, a czasem więcej kalorii.

Dla smakoszy podaję kilka moich ulubionych przepisów:

Pączki angielskie zwane też oponkami lub donatami

Składniki: 1/2 pudełka serka waniliowego (lub normalnego z 1 łyżeczką cukru waniliowego),
1/2 kg mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki mleka, 4 łyżki oleju, 10 dag cukru pudru (do posypania), 2 jajka, 1/2 butelki oleju lub 1 kostka smalcu do pieczenia, łyżka cukru.

Sposób przyrządzenia: Rozmieszać mąkę z proszkiem i dodać resztę składników, ugniatając ciasto (jeżeli ciasto jest lepkie, dodawać mąki). Rozwałkować (na 1 cm) i robić otwory szklanką i kieliszkiem. Wrzucać na dobrze rozgrzany tłuszcz i piec do złocistości. Posypać cukrem pudrem. Podawać jeszcze ciepłe.

Wg przepisu p. Krysi z Zamłynia

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

Zachowam sobie te przepisy i kiedyś spróbuję swych sił kulinarnych. 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Steniu, roztopione lub sklarowane masło, po prostu błąd.Przepraszam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pączki holenderskie
3 pełne szklanki mąki, po pół szklanki cukru i ciepłego mleka, 5-6 dkg drożdży, 6 łyżek masła, 1 łyżka stopionego masła, 2 jaja, skórka otarta z cytryny i pomarańczy, 3/4 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rumu, sól;
1 l oleju do smażenia; cukier puder do posypania

Jaja i masło wyjąć z lodówki. Rodzynki sparzyć, osączyć, włożyć do miseczki, zalać rumem. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu. Jajka starannie utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, dodawać po łyżeczce miękkie masło i po ćwierć łyżeczki skórek otartych z cytrusów. Lekko ogrzaną mąkę przesiać do miski, dodać sól, wymieszać. Do ubitych jaj wlać drożdżowy rozczyn i, starannie mieszając, sniowo wsypywać mąkę. Wyjąć ciasto na stolnicę i przez 10-15 minut dokładnie wyrabiać, po czym włożyć do miski, przykryć ściereczką, zostawić w cieple, by wyrosło. Następnie dodać rodzynki z rumem, smażoną skórkę pomarańczową, ponownie wyrabiać przez 5-10 minut. Ciasto lekko posmarować sionym masłem, przykryć miską i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość, lekko zwilżonymi dłońmi odrywać po kawałku, formować małe kulki i układać na ściereczce posypanej mąką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Rozgrzać olej w garnku, wkładać po kilka pączków i smażyć na średnim ogniu. Po wyjęciu osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
wg Hanny Szymanderskiej
Pączki tureckie
CIASTO : 25 dkg mąki, 2 jajka i 2 żółtka, 6 dkg masła, 2 dkg mąki ryżowej (ryżu zmielonego w młynku do kawy);
3/4 l oleju do smażenia;
SYROP : 40 dkg cukru, 2 - 3 łyżki białego wina, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1/2 szklanki wody.
Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić. Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wsypać mąkę ryżową i, ubijając drewnianą łyżka, dodawać stopmiowoniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Gorące wkładać na 10-15 minut do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną.
wg Hanny Szymanderskiej [kasuj]
Powód usunięcia potwierdź usunięcie anuluj
Komentarz został ukrytyrozwiń
Lesław Adamczyk

Lesław Adamczyk Dzisiaj 08:18

Komentarz został ukrytyrozwiń

Leszku, co to jest sione masło? Jaka to jego postać?, a może rodzaj?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wszystko jest wspaniałe ...z umiarem !

Komentarz został ukrytyrozwiń
Marek Różycki jr.
  • Marek Różycki jr.
  • 03.03.2011 10:36

Lesławie, na wiosnę i ja wypuszczam pączki...... :-)
Serdeczności, Marr

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 02.03.2011 14:05

Ja z pączków i faworków najbardziej lubię sernik i makowiec :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pysznosci! Jeden cukrzyk pisze o slodkosciach, a drugi to czyta i sie oblizuje.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Och, te pączki z różą... mmmm!
Przygotowuję faworki - łatwiejsze :))

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.