Facebook Google+ Twitter

Kulinarna podróż z książką

Jeśli wybieracie się na wakacje na półwysep Apeniński, gorąco polecam lekturę książki Eleny Kostiukovich pt. "Sekrety włoskiej kuchni". Nie jest to pozycja nowa, jednak w mojej ocenie obowiązkowa jak przewodnik Pascala czy Wiedzy i Życia.

okładka książki / Fot. z zasobów wydawnictwa"Sekrety włoskiej kuchni" Eleny Kostiukovitch nie są pozycją nową, jednak dla mnie jedną z najistotniejszych książek w temacie kulinariów w ciągu ostatnich 5 lat. Wydanych w Polsce oczywiście.okładka książki / Fot. z zasobów wydawnictwa

Autorka nie jest autochtonką i może dlatego jej spojrzenie (osoby z naszej strefy historyczno-geograficznej!) jest dla mnie tak ciekawe. Lekkie pióro, mnóstwo ciekawostek, rys historyczny i etnograficzny. Antropologia kulinarna Włoch od Friuli po Sycylię.

Do tego świetny wstęp Umberta Eco, który pisze między innymi, że nie przywiązuje wagi do jedzenia, ha ha ha... Od razu się uśmiałam, mając w pamięci czytany ostatnio "Cmentarz w Pradze" jego autorstwa. Nawet znalazłam odpowiedni cytat:

"Kazał wtedy przynieść na stół civet, potrawę, na którą składały się: słonina, masło, mąka, pietruszka, pół litra wina Barbera, zając pokrojony wraz z sercem i wątrobą na kawałki wielkości jajka, cebulki, sól, pieprz, przyprawy korzenne i cukier.

Już prawie się nią pocieszył, gdy w pewnej chwili wytrzeszczył oczy i z lekkim beknięciem wyzionął ducha".

To na tyle, jeśli chodzi o pana Eco, a co do polecanej pozycji, to uważam, że "Sekrety włoskiej kuchni" to jedna z podstawych lektur przy planowaniu wyprawy na półwysep Apeniński. Oczywiście jeśli podróżujecie nie tylko oczami, ale i żołądkiem....

Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.