Facebook Google+ Twitter

Kulinarne smaki Polski

  • Źródło: Gość dnia
  • Data dodania: 2011-02-02 11:59

Poznaj najlepsze regionalne potrawy z najbardziej odwiedzanych miast Polski.

Dość już tych zabytkowych kościołów, kościołków, ratuszów i licznych muzeów. Czas zwiedzić Polskę w całkiem inny sposób. Jak? Kulinarnie oczywiście! Daj się unieść zapachowi regionalnych potraw, niech twoje kubki smakowe przeżyją rozkosze, jakich jeszcze nigdy nie zaznały! Dalej, ruszamy poznać kulinarne arkana Polski!

Zacznijmy naszą przygodę od tradycyjnego ludowego jedzenia. Najlepszą bazą wypadową będą apartamenty w Zakopanem. Tradycyjna kuchnia podhalańska charakteryzuje się dobrym i niepowtarzalnym smakiem oraz rozmaitymi oryginalnymi nazwami.

Kuchnia bazuje przede wszystkim na ziemniakach, oscypku, bundzu oraz na kwaszonej kapuście. Górale przyrządzają również kilka rodzajów klusek z ziemniaków. Ważną tradycją utrzymaną w regionie Zakopanego było i jest kiszenie kapusty. Do najpopularniejszych tradycyjnych potraw Zakopiańskich należą: bioła polewka (biała zupa na wędzonce), moskole (zastępnik chleba), kwasnica (kapuśniak), potrawy z oscypkiem, herbata z wkładką (spirytusem) czy grule ze spyrką (ziemniaki ze skwarkami).

Następnie udajemy się do Krakowa, by poznać gusta mieszczańskich kubków smakowych. Kuchnia Małopolski często nazywana jest galicyjską i niewątpliwie jest w tym dużo prawdy. Znajdź jakieś wygodne apartamenty w Krakowie i rozpocznij swoje kulinarne poszukiwania.

Znajdziemy tutaj wpływy austriackie, niemieckie, czeskie, węgierskie i żydowskie. Z dań mięsnych do krakowskich rarytasów należą świetne flaczki, tzw. „maczanka” przygotowywana ze schabu lub karkówki, pieczywa i sosu kminkowego, słynna kaczka po krakowsku z grzybami i kaszą oraz krakowskie wędliny.

Bardzo bogata jest też tradycja piekarska. Czołowe miejsce zajmują w nich drożdżowe bułki z nadzieniem z powideł, zwane buchtami oraz bajgle, żydowskie obwarzanki z makiem, sezamem lub solą, znane też jako precle. Nieodmiennie krakowskie cukiernie oferują dwa wiedeńskie specjały: tort Sachera i Piszinger.

Marcin Meres

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.