Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

9570 miejsce

Kupujesz grzyby na bazarze? Żądaj certyfikatu

- Za grzyby sprzedawane na bazarze odpowiada grzyboznawca-certyfikator. To za jego przyzwoleniem są one sprzedawane - mówi dla W24 Wiesław Rozbicki, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie.

 / Fot. The High Fin Sperm Whale, CC3.0Trzy osoby w Gorzowie zatruły się grzybami, ponieważ pomyliły gatunki jadalne z trującymi. Teraz dwie z nich czekają na przeszczep wątroby. Jak zbierać grzyby, żeby nie narazić się na zagrożenie? Gdzie kupować je bez obaw?

- Za grzyby sprzedawane na bazarze odpowiada grzyboznawca-certyfikator. To za jego przyzwoleniem są one sprzedawane - mówi dla W24 Wiesław Rozbicki, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie. - Jeśli chcemy mieć pewność, że grzyby, które kupujemy na bazarze są jadalne, żądajmy od sprzedawcy certyfikatu!

Nieco gorzej rzecz ma się ze sprzedawcami "na dziko". - To już jest to w gestii policji i straży miejskiej - wyjaśnia rzecznik Sanepidu. Według rzecznika miejscowi sprzedawcy znają się na grzybach i wiedzą, co sprzedawać, należy jednak zachować ostrożność, bo zdarzają się oszuści, którzy liczą na łatwy zarobek.

Jak zbierać grzyby?
Zbieramy tylko gatunki, co do których jesteśmy pewni.
Nie wolno rozpoznawać grzybów na podstawie gorzkiego smaku. Muchomor jest słodki. Raczej zrezygnujemy ze zbierania grzybów blaszkowatych, bo wśród nich znajduje się większość gatunków trujących.

Jak sprawdzamy grzyby?
Wykręcamy grzyba z podłoża całego i sprawdzamy. Jeśli grzyb ma pierścień na kapeluszu - jest muchomorem. Jeśli ma kołnierz pod kapeluszem to również można powiedzieć, że to muchomor. Najwięcej toksyn znajduje się w kapeluszu.

Jaki jest ratunek dla zatrutych niejadalnym grzybem?

Zazwyczaj tylko przeszczep wątroby. Amanityna, zawarta w muchomorze, to tak silna trucizna, że niszczy wątrobę. Można ją zniszczyć tylko w 290 – 300 st. Celsjusza. "Grzyb o wadze 50g jest śmiertelny. Wystarczy zjeść jednego muchomora, aby umrzeć" - tłumaczył w TVN24 dr n. med. Piotr Burda, Konsultant Krajowy w dziedzinie Toksykologii Klinicznej. W sytuacji ciężkiego uszkodzenia wątroby, można przez krótki czas wykonywać dializę, do czasu znalezienia dawcy.  / Fot. CC, Uznanie autorstwa–na tych samych warunkach 3.0 niezlokalizowana, 2.5 zlokalizowana, 2.0 zlokalizowana oraz 1.0 zlokalizowana

Jakie są objawy zatrucia?

Objawy zatrucia pojawiają się dopiero po kilku godzinach, kiedy trucizna zdąży wyrządzić w organizmie wiele szkód. Są cztery fazy zatrucia. Pierwsza, w której brak jest objawów - trwa do 24 godzin od spożycia grzybów. Druga faza może się pojawić po ok. 6 godzinach od posiłku. Następują wtedy nasilone nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha, osłabienie, zaburzenia wodno-elektrolitowe, kwasowo-zasadowe, odwodnienie, niedociśnienie, hepatomegalia. Kolejna faza ma miejsce między 24 a 72 godziną. To pozorna poprawa stanu klinicznego.
W czwartej fazie (4-9 dzień) pojawiają się objawy niewydolności nerek i wątroby, które prowadzą do zgonu.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Rydz
  • Rydz
  • 16.08.2012 19:29

A w Szczecinie w sezonie , na bazarach mają dyżury mykolodzy albo kupujący i sprzedający mogą sprawdzić w Sanepidzie czy grzyby są jadalne .
@ Stary grzybiarz [ sory p Marku ] - to ekspert
Najbezpieczniej , nie zbierać grzybów blaszkowych ......i szatanów z różową grzybnią . Reszta jadalna.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Andrzeju, a nie żądać, to dawać przyzwolenie na handel nie wiadomo czym. Gdybyśmy żądali, to może doprowadzilibyśmy do tego, by teoria stała się praktyką. Dlatego dobrze, że ktoś o tym przypomina :-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ubawił mnie Pan tym komentarzem...:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.