Facebook Google+ Twitter

Kurczak na butelce. Wyjątkowa delikatność i aromat

Nie macie pomysłu na kurczaka? A nie została wam przypadkiem w lodówce zapomniana butelka piwa? Może się ona wam przydać podczas przygotowywania znakomitego pieczonego kurczaka.

Wyszukując w internecie przepisy na kurczaka można dostać zawrotu głowy. Ten popularny chyba we wszystkich kulturach i tradycjach ptak, daje nieograniczone wręcz możliwości eksperymentowania w kuchni. Postanowiłem podzielić się z wami jednym z najprostszych, a jednocześnie bardzo smakowitych przepisów.

Aby przygotować kurczaka wedle mojego przepisu będziecie musieli najpierw go zamarynować.

Zacznijmy więc od marynaty

Do naczynia wkładamy dwie łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, łyżeczkę soli, świeżo wyciśnięte dwa ząbki czosnku i pół łyżeczki rozmarynu. Zalewamy trzema łyżkami oliwy z oliwek i wkraplamy 5-6 kropel sosu Tabasco. Musimy uważać, aby natychmiast umyć ręce i nie dotknąć przypadkiem rękami do oka. Tabasco bywa wredne.

Całość mieszamy a uzyskaną emulsją nacieramy dokładnie naszego średniej wielkości kurczaka. Ważne jest to, aby ptak był pokryty marynatą zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.

Tak przygotowane mięso owijamy w folię spożywczą i wkładamy na dwie - trzy godziny do lodówki.

W tym samym czasie wyjmujemy z niej butelkę piwa, którą jeszcze zamkniętą wkładamy do ciepłej wody.

Co pewien czas sprawdzamy, czy etykietka z butelki da się już oderwać. Chodzi bowiem o to, aby usunąć ją w całości. Jeżeli nam się to nie uda, nie należy się przejmować, chociaż czasami może się zdarzyć, że podczas pieczenia kawałek papierowej nalepki przyklei się do mięsa.

Umytą butelkę piwa otwieramy i stawiamy na środku brytfanny. Do butelki wrzucamy pokrojony ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (12):

Sortuj komentarze:

Jazz
  • Jazz
  • 17.07.2011 15:43

Ja zrobiłem przed chwilą z ciemnym piwem z miodem. (Browar Kormoran - Miodne) Skórka i warzywa na dnie brytfanki wyszły z delikatną słodyczą i z lekką glazurą. Polecam. I teraz kilka uwag: 1. Szyjka butelki powinna wchodzić w szyję kuraka. Wylewające piwo się z otworu butelki powinno oblewać kurczaka od zewnątrz. Więc trzeba to odpowiednio wszystko zamocować. 2. Wrzucamy warzywa na dno brytfanki ale nie owijamy folią. 3. Najlepsza jest taka brytfanka z kratką co jeszcze oddziela dno brytfanki od leżących na tej kracie potraw. Więc warzywa i mięso nie gotują się w sosie.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Mundek33
  • Mundek33
  • 03.06.2011 20:59

Dleczego wciaz widze przepisy o kurczakach na puszce od piwa (niezle chemia mi zajezdza) albo na butelce bez alternatywy ze sloikiem? (jak dla mnie najlepsza). Słoik też nie pęknie jak jest napełniony piwem, a poza tym mniejszy i bardziej stabliny wiec kurczak wjdzie nam do piekarnika bez problemu i sie nie przewróci podczas pieczenia. Pozdro :)

Komentarz został ukrytyrozwiń
katarzynagordel
  • katarzynagordel
  • 07.05.2011 20:13

przepis zacheca do wypróbowania,ale...................czy butelka nie peknie??????????

Komentarz został ukrytyrozwiń
MarQ
  • MarQ
  • 01.01.2011 16:24

Jedna uwaga, nie używajcie piwa w zielonych butelkach, ponieważ to nie jest piwo normalnie warzone, a jeżeli jest normalnie warzone to ze względu na dużą ilość światła szybko kiśnie. Piwa naturalne warzone powinny być tylko w brązowych butelkach, no chyba że używacie lecha, albo innego tyskiego, no to gratuluje zdrowia i smaku.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gosia
  • Gosia
  • 19.10.2010 21:00

Jakże wielkie było moje rozczarowanie kiedy tak przygotowanego kurczaka na butelce chciałam wstawić do mojego piekarnika, a on się nie zmieścił !

Komentarz został ukrytyrozwiń

Brawo!! Sa w sprzedazy specjalne metalowe stelaze do "pionowego" pieczenia kurczakow... ale oczywiscie butelka jest o wiele oryginalniejsza... Przypomnijmy, ze Chinczycy pieka kaczki i kury zawieszone w specjalnych piecach, tak wlasnie by tluszcz mogl swobodnie sciekac i by mieso nie bylo tluste... a jednoczesnie CALA skorka byla przyrumieniona i chrupiaca.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 01.05.2007 15:20

Pierwszy raz czytam tak logicznie sformułowany przepis kulinarny. Może kiedyś zaryzykuję i zrobię tego kurczaka a'la flaszka :D

Komentarz został ukrytyrozwiń

A jakżeby nie... On w jednej trzeciej Amerykanin, w jednej trzeciej Włoch, a w jednej trzeciej Francuz... kuchnię ma we krwii

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tak, nasz jesteś, ale nie o gębę tu chodzi...
Owszem, nasz, bo z nami na W24 jesteś.
Tak czy owak - przypomniałeś o przepisie, który raz lub dwa zrealizowaliśmy, a potem... zapomnieliśmy.
Trzeba odkurzyć sprawę.
A ten Twój kolega, to także kulinarne talenta posiada?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Mirku, jestem Wasz Wasz całą gębą :D
A co do przepisu to jest on stary jak świat, chociaż w oryginalnej wersji butelkę piwa zastępowała butelka z wodą. Było to najtańsze rozwiązanie w przypadku, kiedy Pani domu nie posiadała rożna do pieczenia kurczaka. Butelka rozgrzewa się pod wpływem temperatury i niejako piecze kurczaka od środka. Piwo poza wilgocią, która chroni mięso przed wysuszeniem, daje dodatkowe walory smakowe.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.