Facebook Google+ Twitter

Kutno: Są karetki dla zarażonych wirusem H5N1

Współautorzy: Damian Kazak

Przed tygodniem media ujawniły, że w miejscowości Brudzeń pod Płockiem (woj.mazowieckie) pojawiły się przypadki zarażenia wirusem ptasiej grypy - H5N1. Władze miasta Kutna podeszły poważnie do problemu i wprowadziły do użytku karetki specjalnie przystosowane do przewożenia i opieki nad osobami zarażonymi wirusem.

 / Fot. Wojtek Wilczyński/SPGW Przypomnijmy, że 770 kg mięsa z hodowli, w których wykryto ogniska ptasiej grypy, trafiło do sklepów. Mięso pochodzące z zakażonych wirusem H5N1 hodowli w miejscowościach Uniejewo i Myśliborzyce znajdowało się w sklepach od ponad tygodnia - donosił tvn24.pl.

Całe mięso trafiło do sklepów w woj. warmińsko-mazurskim, pomorskim i kujawsko-pomorskim. 116 osób w tym regionie objętych jest nadzorem epidemiologicznym. Jak wylicza Sanepid, tyle właśnie osób miało styczność z zakażonym drobiem. Są to tzw. łapacze, którzy pracowali na fermach koło Płocka, a także kierowcy przewożący drób i pracownicy ubojni - informował tvn24.pl

Sztaby kryzysowe zebrały się w województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim i warmińsko-mazurskim.

Władze miasta Kutna dmuchają na zimne. Nie wiadomo, czy mięso nie trafiło również na kutnowski rynek. Kutno od Płocka dzieli jedynie około 60 km. Dlatego od poniedziałku w powiecie kutnowskim jeżdżą karetki wyposażone w sprzęt do przewozu chorych zarażonych najgroźniejszą odmianą wirusa ptasiej grypy H5N1. Karetki te posiadają specjalne ubrania dla personelu, jak również ruchome izolatki dla osób, które miały kontakt z dzikim ptactwem.

W mieście wprowadzono stan podwyższonej gotowości. Weterynarze poinformowani są o zagrożeniu, jakie istnieje w powiecie, dlatego też uważają na ptactwo, które przynoszą rolnicy.

Pismo do mieszkańców z Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Kutnie. / Fot. Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w Kutnie wystąpił do mieszkańców o specjalną ostrożność. Informuje o konieczności stosowania się do poniższych zaleceń:
1.Unikać miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania, handlu drobiem i wyrobami drobiarskimi ,w tym pierzem.
2. Nie dotykać martwych ptaków, ani ubitego drobiu
3. Mięso drobiowe ,przetwory drobiarskie i jaja, spożywać tylko po odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze 70 stopni celsjusza.
4. Myć i dezynfekować ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym.
5. Skontaktować się natychmiast z lekarzem, w przypadku wystąpienia objawów chorobowych (podwyższona temperatura ciała, kaszel, duszności, bóle mięśniowo-stawowe).

Warto przeczytać:
Indyki zarażone wirusem ptasiej grypy wybite
Jak postępować, by uniknąć wirusa ptasiej grypy

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Haha, ja nic nie mówie, ale Płock (będąc najbliżej ognisk grypy) wcale się tym nie przejął. Słuch o ptasiej grypie zaginął.

Komentarz został ukrytyrozwiń

teraz+

Komentarz został ukrytyrozwiń

+ za temat i tekst i wypunktowane zalecenia.
Koniec z koglem moglem:(

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.