Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

5071 miejsce

Kwasy Omega-3 pomagają chorym na cukrzycę

Kwasy Omega-3 obniżają masę tkanki tłuszczowej oraz poprawiają poziom lipidów we krwi u osób chorych na cukrzycę – donoszą naukowcy z Francji. Wyniki badań opublikowano na łamach grudniowego American Journal of Clinical Nutrition.

Uczeni z Institut national de la santé et de la recherche medicale (INSERM) poddali badaniu grupę kobiet chorych na cukrzycę typu 2. Dietę pacjentek uzupełniono o preparaty zawierające wielonienasycone kwasy Omega-3. Jednocześnie wyodrębniono losowo grupę kobiet, które otrzymywały olej parafinowy w charakterze placebo. W grupie pacjentek przyjmujących kwasy Omega – 3 naukowcy zaobserwowali redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej oraz znaczny ubytek całkowitej masy tłuszczowej organizmu. Uczeni podkreślają również, że dzienna dawka kalorii przyswajanych przez badane kobiety nie uległa zmianie w trakcie doświadczenia.

Wśród badanych, którym podawano preparaty z kwasami Omega-3, naukowcy zauważyli również niższy poziom trójglicerydów, które sprzyjają rozwojowi miażdżycy. W rezultacie poprawiła się relacja tych szkodliwych związków do HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu.

– Diabetycy to grupa szczególnie narażona na otyłość i miażdżycę. Osoby chore na cukrzycę umierają najczęściej właśnie z powodu zaburzeń lipidowych – wyjaśnia dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Jak tłumaczą autorzy badania :„zestaw genów związanych z procesami zapalnymi w podskórnej tkance tłuszczowej uległ zmniejszeniu w grupie przyjmującej preparaty z kwasami Omega-3”.

Już wcześniejsze badania pokazały znaczenie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dla walki z cukrzycą. W październikowym wydaniu „Journal of American Medical Association” naukowcy z Uniwersytetu Colorado dowiedli, że przyjmowanie suplementów zawierających kwasy Omega-3 oraz witaminy D hamuje rozwój autoagresji komórek wysp trzustkowych - procesu, który bezpośrednio poprzedza cukrzycę typu 1.

Według danych Ministerstwa Zdrowia w Polsce na cukrzycę cierpi 2 – 2,5 mln osób, co stanowi ok. 5 proc. społeczeństwa. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje z kolei, że do 2030 roku liczba cukrzyków na świecie wzrośnie o 55 proc. do 380 mln. Z powodu cukrzycy umiera co roku 3,2 mln osób, co sprawia, że choroba jest zaliczana do 10 najważniejszych epidemicznych zagrożeń życia i zdrowia.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

Anastazja SHAR, Łódź
  • Anastazja SHAR, Łódź
  • 16.03.2011 19:46

INDEKS ŻYWIENIOWY, to tak. Cukrzyca typu 2, OTYŁOŚĆ; nie !!
BH.56.
MOTTO: IŻ produktu. *

PRZY PROBLEMACH Z ODŻYWIANIEM, PRZY ZWALCZANIU OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2:
Niezmiernie pomocne są tabele z produktami odpowiednio prozdrowotnie, odchudzająco i antycukrzycowo sklasyfikowanymi wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.

TABELE TE OPRACOWALI NAUKOWCY Z KRAKOWSKIEGO INSTYTUTU NAUKOWEGO:
O nazwie: IRL KRAKÓW. Spróbuj tak jeść, choćby kilka dni, a poczujesz się lżej i zdrowiej. Jemy niskotłuszczowo, 0% zatruwających toksyn, energetyczne tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy. Skuteczne, zdrowe i warto !!

DOSTOSOWANIE SIĘ DO TABEL ZALECANE I DOZWOLONE, POZWALA W 2-3 DNI:
Ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !! *

KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.

R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody, czyli sfera faktów. IG; to wirtualne poglądy, dezinformacja, obłuda i biznes.

ZOBACZ TEŻ; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
Rozdział R33 zawiera zestaw ćwiczeń na MIĘŚNIE OKOŁOKRĘGOSŁUPOWE, które w praktycznej, indywidualnej realizacji, finalnie rozwiązują problem bólów kręgosłupa u człowieka.

AUTOR: INSTYTUT naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie.
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe INSTYTUTU IRL KRAKÓW ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/

Komentarz został ukrytyrozwiń
Dido
  • Dido
  • 25.11.2010 20:39

Komentarz został ukrytyrozwiń
Otylia STON
  • Otylia STON
  • 12.11.2010 19:06

Przy cukrzycy ważnym jest aby dostosować odżywianie do tabel z tzw. NISKIMI węglowodanami. Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi maksymalnie do 26% wzrostu, czyli nie nadwyrężają trzustki. Jemy niskotłuszczowo, 0% negatywnych TOKSYN, energetyczne węglowodany wyłącznie NIE przekraczające po spożyciu DOZWOLONEJ granicy; czyli 26% wzrostu. Pokarmy o właściwym doborze białek, oraz co niezmiernie istotne, nie zawierające toksyn spowalniających i zatruwających nasze organizmy.

Chorując na cukrzycę powinniśmy zatem stosować, dietę wg tzw. NISKICH węglowodanów, tj. do 26% wzrostu, i nie chodzi bynajmniej o ilość czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!

Tabele; Dozwolone oraz Zakazane dopełniają właściwej identyfikacji prawd przyrodniczych.
Dostosowanie się do tabel zalecane i dozwolone pozwala w 2-3 DNI ustabilizować poziom cukru we krwi i NIE jest to TRUDNE !!

1. Pamiętajmy, że poziom cukru we krwi nie podnosi ani POWIETRZE, ani WODA mineralna, lecz ZJADANE węglowodany.

Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Komentarz został ukrytyrozwiń

cukrzyca typu pierwszego nazywana była kiedyś cukrzycą dzieci, a cukrzyca typu 2 cukrzycą dorosłych .
teraz ten podział nie jest już jednak tak wyraźny i często na cukrzycę typu 2 również chorują dzieci.
cukrzyca typu 2 najczęściej pojawia się przy okazji nadwagi czy otyłości, miażdżycy, niekiedy pojawia się także po ciąży w której wystąpiła cukrzyca ciężarnych, czy w wyniku ujawnienia się wad genetycznych, jest to tak zwana cukrzyca insulinoniezależna, gdyż w lżejszym stadium poziom glukozy we krwi można sobie regulować dietą i odpowiednią aktywnością fizyczną

Komentarz został ukrytyrozwiń

Brzmi ciekawie :) Tylko który to jest ten typ drugi?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.