Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

30800 miejsce

Lato w słoiku czyli ogórki w zalewie musztardowej

Nie przechodźmy obojętnie koło ogórków, to warzywo zawierające niewielkie ilości witamin i składników mineralnych, nadaje się do spożycia nie tylko na surowo. Konserwujmy, kiśmy, czy też róbmy w zalewach np. musztardowej.

Lipiec jest miesiącem zbioru ogórków. Proponuję sprawdzony przepis na ogórki w zalewie musztardowej, zimą jak znalazł - na przystawkę do obiadu lub inną zachciankę.

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórek gruntowy. / Fot. http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:ARS_cucumber.jpg&filetimestamp=20070522041928Składniki:
3,5 kg ogórków gruntowych

Zalewa:
1 litr wody,
1 szklanka octu,
1,5 szklanki cukru,
5 łyżeczek musztardy sarepskiej,
3 płaskie łyżki soli kamiennej.

Przyprawy - według uznania:
Ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, chrzan, koperek, gorczyca.
Przyprawy dodajemy według uznania. Ja zawsze robię bez przypraw, bo takie najbardziej mi smakują.

Wykonanie:
Wszystkie produkty przeznaczone na zalewę umieszczamy w garnku i gotujemy.
Małe ogórki gruntowe obieramy i kroimy wzdłuż na 4 części, po czym wkładamy do słoików o pojemności 300g. Zalewamy ciepłą zalewą i zakręcamy. Słoiki ustawiamy w dużym garnku wypełnionym wodą, do wysokości 3/4 słoika, całość gotujemy 1 minutę.

Podana porcja ogórków i zalewy wystarcza na około 10 małych słoików. Zalewa sprawia wrażenie mętnej, jest to spowodowane dodatkiem musztardy. Ogórki w zalewie musztardowej są twarde.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (19):

Sortuj komentarze:

jak
  • jak
  • 04.09.2012 14:08

Mam pytanie.. Jak długo dochodzą te ogóreczki? To znaczy kiedy wreszcie będę mogła spróbować!! :D

Komentarz został ukrytyrozwiń
Andzia t.
  • Andzia t.
  • 23.08.2011 21:24

Robię już drugą turę tych ogóreczków, są pyyyyszne. Bardzo dziękuję za ten przepis:) Pozdrawiam Andzia

Komentarz został ukrytyrozwiń

5*.Zrobiłem i spróbowałem.Extra smak

Komentarz został ukrytyrozwiń

Justyno, proponuję zrobić z podanej porcji, wyprubować. To co mi smakuje, nie koniecznie musi innym. Za tymi ogórkami przepada Joasia.

Komentarz został ukrytyrozwiń

A te z musztardą dobre są ? Czy nie będą smakowały jak kiełbasa?.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Komentarz został ukrytyrozwiń

Ogórków z chili jeszcze nei robiłam, muszę poszukać przepis i na próbę coś zrobić.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Justyno... dodaję musztardę , bo są to ogórki krojone, zalewa jest słodko kwaśna.
Polecę również ogórki w zalewie keczupowej.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dobrze, że mi przypomniała pani, pani Doroto, w weekend robię ogórki. Ja lubię te z chilli ale koniecznie też z liśćmi dębu. Nie wiem na ile to ma znaczenie ale to coś jak magiczne rytuały, "ma znaczenie nawet jak nie wiem czy ma". Pozdrawiam, smacznego

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuję! Właśnie zamierzam po raz pierwszy zmierzyć się z ogórkami:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.