Facebook Google+ Twitter

Lato w słoiku czyli pomidory w galarecie

Lato, pora zbioru pomidorów. To smaczne warzywo jemy surowe, przetwarzamy na różne sposoby. Pomidory są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Proponuję zatrzymać ich smak w galarecie.

Pomidory, papryka, cebulka / Fot. Dorota MichalczakPomidory spożywamy surowe, dodajemy do zup, sosów, sałatek. Wyśmienicie smakują z ryżem. Są przetwarzane na soki, przeciery, koncentraty. Owoce są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C, PP oraz zawierają wiele składników mineralnych, takich jak: potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód i inne.

Pomidory w galarecie są doskonałym dodatkiem do śniadania, obiadu czy też kolacji. Smakują z mięsem i same. Proponuje zatrzymać ich smak w słoiku, w galarecie.

Pomidory w galarecie


Składniki.
3 kg pomidorów,
1 kg żółtej papryki,
1/2 kg cebulki,
liść selera.
Pomidory najlepiej paprykowe kroimy w plastry, tak samo postępujemy z papryka i cebulą.

100 g żelatyny zalewamy 1 szklanką gorącej wody, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawiamy na 20 minut.

Zalewa


0,5 l wody,
2 łyżki octu,
2 łyżki soli,
3 łyżki cukru.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i łączymy z namoczona żelatyną.

Pokrojone pomidory, paprykę, cebulkę umieszczamy w dużej misce, zalewamy gorącą zalewą. Delikatnie mieszamy, po czym
wkładamy do słoiczków, i zagotowujemy 1 minutę.
Po ostygnięciu słoiki umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Zimna zalewa jest gęsta.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Muszę spróbować:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dorotko! Dawaj, a my będziemy smakowac. pozdrowienia

Komentarz został ukrytyrozwiń

Adamie... grzyby w sosie pomidorowym mogą być?
A i z buraczków coś bym znalazła.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Romana Lewandowska
  • Romana Lewandowska
  • 03.09.2010 09:43

Przepis ciekawy robię coś podobnego z pomidorów koktajlowych są bardzo dobre teraz wypróbuje ten .Dzisiaj mam buraczki może masz coś ciekawego?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Robilem kiedys coś takiego, ale z samych pomidorow. Nawet było zjadliwe. Ale Twój przypis jest bardziej zachęcajacy. Dawaj jeszcze inne przepisy na jesienne smakołyki

Komentarz został ukrytyrozwiń

ależ narobiłaś smaka i zapachów!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.