Pomidory spożywamy surowe, dodajemy do zup, sosów, sałatek. Wyśmienicie smakują z ryżem. Są przetwarzane na soki, przeciery, koncentraty. Owoce są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C, PP oraz zawierają wiele składników mineralnych, takich jak: potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód i inne.
Pomidory w galarecie są doskonałym dodatkiem do śniadania, obiadu czy też kolacji. Smakują z mięsem i same. Proponuje zatrzymać ich smak w słoiku, w galarecie.
Pomidory w galarecie
Składniki.
3 kg pomidorów,
1 kg żółtej papryki,
1/2 kg cebulki,
liść selera.
Pomidory najlepiej paprykowe kroimy w plastry, tak samo postępujemy z papryka i cebulą.
100 g żelatyny zalewamy 1 szklanką gorącej wody, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawiamy na 20 minut.
Zalewa
0,5 l wody,
2 łyżki octu,
2 łyżki soli,
3 łyżki cukru.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i łączymy z namoczona żelatyną.
Pokrojone pomidory, paprykę, cebulkę umieszczamy w dużej misce, zalewamy gorącą zalewą. Delikatnie mieszamy, po czym
wkładamy do słoiczków, i zagotowujemy 1 minutę.
Po ostygnięciu słoiki umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Zimna zalewa jest gęsta.
Smacznego!
Drzemka zamiast kawy?
Źródło:Dzień Dobry TVN
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?