Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

504 miejsce

Lecznicze działanie miodu

Miód zapewnia nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim jest zdrowym dodatkiem do potraw oraz pomaga przy wielu schorzeniach.

Miód / Fot. WikimediaMiód ma nie tylko walory smakowe, ale także zdrowotne. W jego składzie znajdziemy przede wszystkim cukry proste, które dodają energii. Ponadto miód świetnie sprawdzi się w kuracji przeziębienia, a także wzmocni układ odpornościowy.

Aby zadziałał…

Coraz częściej sprzedawcy oferuję podróbki miodu. Po czym je poznać? Przede wszystkim po cenie produktu – wiedz, że podejrzanie tani koszt, to na pewno nie prawdziwy miód. Można to sprawdzić także za pomocą łyżeczki – nabierz go na łyżeczkę i powoli wylewaj na talerz – oryginalny miód będzie lał się cienkim strumieniem, natomiast sztuczny utworzy plamę na talerzu i będzie kapał z łyżki.

Najcenniejsze właściwości odżywcze posiada oczywiście świeży miód. Jednak, jego termin ważności, jeśli jest prawidłowo przechowywany może sięgnąć nawet trzech lat. Trzeba pamiętać, żeby trzymać go w ciemnym pomieszczeniu w szklanym pojemniku.

Miód jest oczywiście zdrowy, ale nie należy przesadzać z jego ilością. Zanim zaczniesz go dodawać do potraw, sprawdź, czy aby na pewno nie jesteś na niego uczulony, ponieważ bardzo często wywołuje reakcje alergiczne. Zalecana dzienna porcja dla osoby dorosłej to 4-5 łyżek.

UWAGA! Nie podawaj go niemowlętom – dopiero dzieci, które ukończyły 2 lata mogą zacząć jeść produkty z dodatkiem miodu.

Pozostała już tylko kwestia doboru rodzaju. Do dyspozycji mamy wiele gatunków miodu - na jaki więc się zdecydować?

Rzepakowy - ma charakterystyczny wygląd - jest bardzo blady, wręcz bezbarwny. Pomoże przede wszystkim osobom z problemami z układem pokarmowym i krążenia.

Akacjowy - jest bardzo jasny, a posiada wiele cennych minerałów - m.in. magnez, potas i acetylocholinę. Pomaga wyciszyć się i ustabilizować ciśnienie. Jest polecany jako dodatek do melisy przed snem - taki napój ułatwia zasypianie.

Lipowy - Ma jasnożółty odcień z zielonkawą poświatą. Jest najbardziej ze wszystkich gatunków polecany na przeziębienia i grypę. Nie tylko pomaga pozbyć się kaszlu oraz gorączki, ale także uspokaja organizm i pomaga zasnąć.

Spadziowy - Charakteryzuje się ciemniejszą barwą z zielonkawym zabarwieniem. Jest polecany głównie osobom mało aktywnym fizycznie, które walczą z bólami reumatycznymi. Ponadto wzmacnia system odpornościowy.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (3):

Sortuj komentarze:

Tytle tylko, że miód nie ma dla człowieka żadnych pozytywnych wartości.
--------------------------

Ja nie jestem aż tak ortodoksyjny.
Według mnie najcięższym grzechem tego typu artykułów jest brak kontekstu.

Czym innym jest zjedzenie łyżki miodu, dwóch, osoby insulino wrażliwej, bez towarzystwa tłuszczów wielonienasyconych, na "pustą" wątrobę.

Skrajnie przeciwnym przypadkiem jest gość, który właśnie skonsumował tradycyjny obiadek z deserem, popił piwem, a potem sobie przypomniał, że miód "działa leczniczo".
No to chlup, cztery łyżki za te wszystkie poprzednie, żywieniowe grzechy. I myśli, za sprawą między innymi takich tekstów, że zrobił "dobrze".

A przecież oba przypadki mieszczą się w zaleceniu z artykułu: do 4 łyżek dziennie.
Jeden w określonych warunkach do przyjęcia, a drugi absolutnie - nie.

To zresztą problem wszystkich innych norm. Ludzie, gdy nawet czytają etykiety, nie sumują wartości z innych produktów i z innych posiłków w ciągu dnia.
Co zresztą skrzętnie wykorzystują producenci.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pan Bóg stworzył pszczółki po to, aby dla człowieka dobry miodzik robiły - słyszałem kiedyś wyjaśnienia mamusi, która małemu dziecku wyjaśniała, gdy berbeć zainteresował się pszczołą siedzącą na kwiatku.

Tytle tylko, że miód nie ma dla człowieka żadnych pozytywnych wartości. No, ale mamusia ma wiedzę zaczerpniętą właśnie z takich źródeł, jak ten tekst.

Komentarz został ukrytyrozwiń

na problemy z układem pokarmowym
na problemy z układem krążenia
na wyciszenie
na ciśnienie
na zasypianie
na przeziębienia
na grypę
na kaszel
na gorączkę
na uspokojenie
na sen
na bóle reumatyczne
na wzmocnienie systemu odpornościowego


Miód - cud.
Bez zródeł, bez konkretnych wartości, bez kontekstu. Bez sensu. Norma.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.