Facebook Google+ Twitter

Lekarze apelują o ograniczenie spożycia soli

  • Źródło: IAR
  • Data dodania: 2008-10-16 20:25

Pod hasłem "Chronię mózg i serce - mniej solę" ruszyła społeczna kampania, która ma uświadomić, jakie zagrożenia wynikają z nadużywania soli kuchennej.

Według badań Polak zjada około 14 gramów soli dziennie, prawie 3 raz więcej, niż zezwalają normy.
Profesor Zbigniew Gaciong - krajowy konsultant w dziedzinie chorób wewnętrznych wyjaśnia, że sól powoduje zatrzymanie wody w organizmie i utrudnia jej usunięcie. Prowadzi to do zwiększenia ciśnienia tętniczego i uszkodzenia naczyń krwionośnych. To z kolei jest konsekwencją choroby wińcowej, zawału serca, udaru mózgu czy niewydolności nerek.

Profesor Gaciong podkreśla, że sól zwiększa też ryzyko zachorowania na raka żołądka. Według badań sól występuje w wielu produktach żywnościowych, na przykład w kostkach rosołowych, musztardzie, majonezie. Jedna kromka chleba pełnoziarnistego zawiera około 0, 4 grama soli kuchennej.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.