Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

18060 miejsce

Likier z zielonych orzechów włoskich

Współautorzy: Barbara Podgórska

Domowy likier orzechowy jest wyjątkowym specyfikiem da amatorów mocnych trunków. Mocny, słodki, aromatyczny, pity po naparsteczku przy wyjątkowych okazjach. Ot, delicja…

 / Fot. Barbara Podgórska
Likier z orzechów włoskich

20 zielonych, niedojrzałych orzechów włoskich, 0,75 l, spirytusu 96°, 0,75 l. wody, 35 dag krystalicznego cukru, 10 goździków, 3 gorzkie migdały, kawałek kory cynamonowca.

Orzechy drobno posiekać nożem, umieścić w gąsiorku lub szklanym słoju. Dodać cynamon, migdały i goździki, zalać spirytusem, szczelnie zakorkować. Leżakować przez 4 tygodnie w słońcu, zlać, przefiltrować. Zagotować cukier z wodą, wymieszać z maceratem, przelać do butelek, szczelnie zamknąć, odstawić dla dojrzewania.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Orzechy starłam na tarce, zalałam wódką żytnią. Teraz stoi w ciemnym miejscu.
Adamie czy dobrze. Jak już swoje odczeka, to pozostawić tak jak jest. Czy z cukrem. Która nalewka lepsza?.

Komentarz został ukrytyrozwiń

A skąd taki pomysł by umieścić na słońcu. Podstawowa zasada przygotowywania nalewek. NIE stawiać w słońcu ale w chłodnym zacienionym miejscu. To nie sok z malin. A cukier w alkoholu świetnie się rozpuszcza.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.