Facebook Google+ Twitter

Łódzkie zagłębiem gołąbkowym

  • Źródło: Dziennik Łódzki
  • Data dodania: 2007-09-10 12:21

Klopsiki z sosem pomidorowym, bigos, pulpety i fasolka po bretońsku z naszego województwa podbijają żołądki Polaków. Producenci Pamapol z Ruśca i łowicka Agros Nova zajmują drugie i trzecie miejsce w kraju pod względem sprzedaży dań gotowych warzywno-mięsnych. Wyprzedza ich jedynie międzynarodowy koncern Heinz.

Rynek potraw gotowych jest bardzo obiecujący. Specjaliści szacują, że w naszym kraju w ciągu najbliższych kilku lat osiągnie wartość miliarda złotych. W ubiegłym roku Polacy kupili gotowych potraw za 370 mln zł, z czego 220 mln zł wydali na dania warzywno-mięsne.

Jak wynika z szacunków AC Nielsen, która zajmuje się badaniami marketingowymi, prawie 25 procent udziałów w rynku dań gotowych warzywno-mięsnych zdobył koncern Heinz. Pamapol z 18,5 proc. zajmuje drugie miejsce, a trzecie z 9-proc. udziałem przypadło Agros Novej. Razem są silniejsi od lidera.

Sukces Agros Novej jest tym większy, że na rynek tych dań firma wkroczyła zaledwie trzy miesiące temu. Od tego czasu oferuje klopsy, gołąbki, pulpety, flaki i fasolkę po bretońsku. - Koncentrujemy się na inwestowaniu w rynki o dużej dynamice i efektywności, a potrawy gotowe to bardzo dobrze rokujący rynek - informuje Robert Niewiadomski, prezes zarządu łowickiej firmy.

Apetyty firmy rosną na tyle, że w ciągu najbliższych trzech lat łowickie przedsiębiorstwo chce przeznaczyć na ten cel kilkadziesiąt milionów złotych.

Pamapol z Ruśca pod Bełchatowem oferuje kilkanaście rodzajów dań gotowych, wśród których królują: zrazy z kapustą, klopsiki w sosie pomidorowym, gulasz wieprzowy, pulpety w sosie pomidorowym, flaczki wołowe w rosole. Firma także ma zamiar się rozwijać. W środę dostanie pozwolenie na działalność w Łódzkie j Specjalnej Strefie Ekonomicznej - w Sławnie koło Opoczna zamierza wybudować własną hutę szkła. Zakład będzie produkował słoiki do produktów Pamapolu.

Badania pokazują, że rynek potraw gotowych czeka w Polsce świetlana przyszłość. W naszym kraju spożycie tych potraw jest ciągle dwukrotnie niższe niż w państwach Europy Zachodniej. Blisko połowa Polaków deklaruje korzystanie z potraw gotowych raz w miesiącu lub rzadziej, blisko 16 proc. raz w tygodniu lub częściej. Tymczasem mieszkańcy krajów Europy Zachodniej na przygotowanie 43 proc. obiadów przeznaczają nie więcej niż 20 minut. U nas konsumpcja będzie rosła.
Alicja Zboińska

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.