Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

184366 miejsce

Lubisz pierogi? Jedź do Krakowa na Festiwal Pierogów!

  • Źródło: Gazeta Krakowska
  • Data dodania: 2006-08-12 07:14

Ruskie, z kaszanką, z łososiem, z brokułami. Od 2003 roku w okolicach 15 sierpnia, czyli święta Matki Boskiej Zielnej (w tym roku – 12 i 13 sierpnia) tysiące krakowian i turystów degustuje tradycyjne i najbardziej nawet egzotyczne pierogi.

fot. MWMEDIA Festiwal Pierogów nawiązuje do staropolskiej tradycji kulinarnej, w której pierogi były najpopularniejszym daniem polskich domów. Pierogi już w XIII wieku, najpierw jako danie wsi polskiej, później szlacheckich dworów, dalej mieszczan polskich, a nawet ziemian i książąt, były prawdziwym przysmakiem wszystkich stanów. W XVIII wieku zadomowiły się w Petersburgu na dworze carskim, potem w Paryżu na dworze cesarskim, by teraz, ponownie „odkryte”, stanowić fenomen polskiej kuchni.
Krakowski festiwal jest skierowany przede wszystkim do turystów, ale również do mieszkańców miasta. Co roku restauracje rywalizują w konkursie na najsmaczniejsze pierogi. Pierwszego dnia ich smak ocenia publiczność wypełniając kupony konkursowe (na głosujących czekają nagrody), a zwycięzca otrzymuje przechodnią statuetkę Kazimierza Wielkiego. W drugim dniu imprezy najsmaczniejsze pierogi wybiera powołane przez organizatorów jury, a zwycięska restauracja otrzymuje statuetkę św. Jacka z Pierogami. Statuetki przez cały rok mogą zdobić lokale serwujące najlepsze pierogi w mieście. Podczas festiwalu, oprócz kiermaszu i degustacji pierogów, odbywają się występy artystyczne oraz liczne konkursy i zabawy dla dorosłych i dzieci. Tradycją festiwalu stała się również uroczysta msza święta w intencji krakowskich restauratorów w bazylice Mariackiej oraz poświęcenie ziół „na Matkę Boską Zielną”. Co prawda w tym roku po raz pierwszy impreza nie obejmuje daty 15 sierpnia, ale poświęcenia ziół nie zabraknie.
Pierwsze dwie edycje pierogowego święta odbywały się na Rynku Głównym, w zeszłym roku impreza przeniosła się obok, na Mały Rynek. Scenografia, jaka na Małym Rynku pojawi się na potrzeby festiwalu, w konwencji gospodarstwa wiejskiego, z drewnianymi stanowiskami handlowymi, nawiązuje do starodawnych zagród chłopskich.

Program Festiwalu:
Sobota, 12 sierpnia
11.30 - otwarcie festiwalu
11.45 - rozpoczęcie degustacji konkursowej, publiczność wybiera najsmaczniejsze pierogi
11.45 - 15 - konkursy i zabawy, występy Elektro Ziomalskiej Kapeli Góralskiej Psio Crew.
16 - ogłoszenie wyników głosowania publiczności, wręczenie nagrody laureatowi
17.30 - rozstrzygnięcie konkursu dla głosujących
16.30 - 18 - kiermasz pierogów, występ Elektro Ziomalskiej Kapeli Góralskiej Psio Crew

Niedziela, 13 sierpnia
10 - msza św. w bazylice Mariackiej w intencji krakowskich restauratorów
11 - poświęcenie ziół
11.30 - otwarcie festiwalu
12 - degustacja i ocena pierogów przez jury, wybór Krakowskiego Mistrza Pierogów
11.30 - 13.30 - konkursy i zabawy dla publiczności, występ kwartetu Pro Arte
13.30 - ogłoszenie wyników
14 - 18 - kiermasz pierogów, występ kwartetu Pro Arte i inne atrakcje

fot. MWMEDIAPierogowe ciekawostki

Najpopularniejsze w Polsce pierogi to ruskie, z nadzieniem z ziemniaków i białego sera. Jednak jeszcze w XIX wieku pod tą nazwą kryły się pierogi pieczone, z różnym nadzieniem, także z grzybów, mięsa i kapusty.
Dla Rosjan i mieszkańców byłych republik radzieckich nasze „ruskie” to po prostu pierogi z ziemniakami i serem. W Rosji pierogi te także cieszą się dużą popularnością, ale bardzo mało je się pierogów z mięsem. Na Ukrainie za to najpopularniejsze i podawane w wielu postaciach i przy różnych okazjach, np. do piwa są czebureki.

Pierogi to potrawa występująca w Polsce, Rosji, na Białorusi, Ukrainie. Znane są również jako perogi, perogy, piroghi, pirogi, piroshki, pirozhki, pyrohy lub Piroggen. Używa się liczby mnogiej pierogi zamiast pieróg.

Słowo „pieróg” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnym nadzieniem.

Pierogi do Polski sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Słowo „pierogi” pojawia się w drugiej połowie XVII w. W XIV-XVIII ma często formę „pirogi”, zaś w XV w. notuje się nazwy osobowe pochodzące od pieroga. Wg Bańkowskiego słowo to i jemu podobne w innych językach słowiańskich są zapożyczeniem z dialektów uralskich (por. est. piirag, łot. pirags, lit. pyragas). Inna hipoteza wskazuje na rosyjskie słowo „pir” (święto, uroczystość) i staro-cerkiewno-słowiańskie „piru”.

Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt. Każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: kurniki - duże pierogi weselne z różnym nadzieniem, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego. Knysze - pierogi żałobne, podawane na stypie. Koladki - pieczone w styczniu, na pamiątkę pogańskiego święta „Kolady”. Hreczuszki - przyrządzane z mąki gryczanej. Sanieżki i socznie - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.


Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

eh.... te pierogi!!!!!!!! ktoś kiedyś napisał taki tekst "wszystkie drogi prowadzą na pierogi" czyli do Krakowa!??

Komentarz został ukrytyrozwiń

Najsmaczniejsze pierogi o różnych smakach jadam ,jak zajerzdzam do Kazimierza nad Wisłą niwzapomniane smaki .jest ich bardzo dużo . I w restouracji wiza wiz poczty i na małym Ryneczku nie mówiąc o pierogach w domowych jadłodajniach pycha .niebo w gębie .Polecam razem z atmosferą Kazimierza przyjemnie zjeść mniam mniam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kraków przoduje, ale w Warszawie na Starówce, przy Barbakanie(ul.Krzywe Koło) jest takie miejsce, gdzie można poczuć się jak w babcinej kuchni... A to za sprawą serwowanych tam najrozmaitszych pierogów właśnie-z cheddarem,mozzarellą,pomidorem;ze szpinakiem. Są tam też naleśniki z duszonymi jabłkami i wanilią...polecam!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Szkoda, że mam tak daleko do Krakowa:(

Komentarz został ukrytyrozwiń

chyba się dziś przespaceruję

Komentarz został ukrytyrozwiń

mniam mniam lubie pierogi;a najbardziej te krakowskie- sa najlepsze!
pierogi pochodza prawdopodobnie z Chin,gdzie stanowia jedno z glownych dan,gotowane na parze,czesto robione z cieniutkiego ciasta ryzowego,nadziewane wieprzowina z przyprawami,albo krewetkami...
zadomowily sie takze we Wloszech gdzie znane sa jako"ravioli",nadziewane glownie farszem z wolowiny,lecz rowniez z serem ricotta,parmezanem,lub szpinakiem...calkiem mozliwe ,ze trafily tam dzieki Marco Polo

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.