Facebook Google+ Twitter

Majówki, grillówki - powrót do źródeł?

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2008-05-02 07:53

Nadeszły ciepłe miesiące i rozpoczął się sezon spotkań na łonie natury. Rozmowom na zielonej trawce często towarzyszą degustacje kulinarne. Szczególnie modne są grille.

Majówka z grillem jest atrakcją także dla mieszkańców wsi / Fot. Tomasz GuzekMożna powiedzieć, że tradycja ta jest powrotem do źródeł, kiedy spożywano mięso przy ognisku. Przypuszcza się, że pieczenie w dymie wynaleziono, gdy składano potrawy przy ogniu, aby uchronić je od owadów i innych szkodników. Grill w Polsce modny jest od początków lat 90. Choć pieczenie mięs było popularne w naszym kraju już wcześniej, chude czasy PRL-u, nie pozwalały na powszechną dostępność takich rarytasów.

Od kiedy zapełniły się sklepowe półki pojawiły się grille, najpierw importowane, a później krajowej produkcji. Majówki z grillem, swoiste grillówki, to już stały element polskich zwyczajów. Popularność majowych spotkań zapewne wynika z faktu, że jest to pewna nowość w codziennym życiu, po zimowym zamknięciu w ciasnych pomieszczeniach. Rodzimą tradycję wiosennych spacerów na łonie natury zainicjowali ponad 200 lat temu arystokraci oraz przedstawiciele elit finansowych. Zjawisko to stało się tak masowe, że np. Senat Rzeczpospolitej Krakowskiej, specjalną uchwałą, nakazał utworzenie wokół miasta ogrodów. Kto mógł podążał na majówkę „na trawkę, pifko i muzykie” jak pisał ponad sto lat później Julian Tuwim w „Kwiatach polskich” .

Tradycyjnym mięsem na grilla w Polsce jest kiełbasa, choć co kraj to obyczaj i na przykład w Urugwaju znanym z produkcji wołowiny piecze się to mięso. Niedawno pobito tam rekord na największego na świecie grilla. Przy przyrządzaniu 12 ton wołowiny pracowało 1250 kucharzy oraz 600 pomocników. Obrońcy zwierząt protestowali bezskutecznie.

Ostatnio jednak coraz modniejsze staje się pieczenie na grillu warzyw czy ryb. Wpływa na to z pewnością promocja zdrowego stylu życia. Trudno ocenić czy produkty te powszechnie zastąpią na grillu tradycyjną kiełbasę i biesiadnicy będą doceniali wiosenną zieleninę, nie tylko za radość dla oczu, ale i wartości smakowe. Czy będzie jednak można mówić, że jest to wciąż grill...

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Nawet Julian Tuwim popełniał błędy ortograficzne??

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.