Facebook Google+ Twitter

Makaron, makaron, makaron...

Kuchnia włoska to nie tylko makaron. Wiem o tym doskonale, jednak trudno chyba będzie odebrać mu pierwszeństwo.

 / Fot. BSIP/Photoshot /PAPPoczątki historii makaronu prawdopodobnie sięgają czasów starożytnych Rzymian. Jak wyglądały? Prawdopodobnie były to suszone kluski, zakupione u sprzedawcy, później przetwarzane w domu. Świeże kluski musiały być natychmiast spożyte, podczas gdy suszone mogły być długo przechowywane.

Kto dokładnie jednak wpadł na pomysł, by zmieszać mąkę z wodą i wyrobić z niego ciasto przyrządzając tym samym smaczne i pożywne danie, którego liczne warianty odnajdują amatorów aż do dzisiaj? Nazwiska nie znamy.

Pewne jest, że kiedy tylko ludzie nauczyli się siać i uprawiać zboża, poczęli wymyślać nowe techniki obróbki ziarna. Właśnie wtedy wymyślono mąkę, a starożytni Grecy i Rzymianie zaczęli robić z niej ciasto, które rozwałkowane na cienkie płaty, pieczono na rozgrzanych kamieniach przy ognisku albo w piecach. Niekiedy ciasto to smażono na tłuszczu albo gotowano we wrzątku, rosole lub mleku. Ta tania potrawa, nazwana "lagnon", zdrowa i łatwa do przygotowania, szybko stała się podstawą diety ludzi, zamieszkujących rejony śródziemnomorskie.

Inne źródła podają, że makaron wynaleźli Arabowie. Najprawdopodobniej poznali go oni podczas podbicia Sycylii, kiedy był używany jako suchy prowiant. Arabski geograf Al Idrisi napisał, że produkt na bazie mąki o kształcie nitek został wyprodukowany w Palermo, wówczas arabskiej kolonii. Warto wspomnieć, iż są jeszcze tacy, którzy twierdzą, że makaron przywiózł z Chin Marco Polo w XIII wieku. Kto ma rację? Trudno dziś rozstrzygnąć.

Jeżeli chodzi o pierwsze przepisy na dania z wykorzystaniem makaronu, to odnaleźć je możemy w pierwszej zachowanej książce kucharskiej "De Re Coquinaria" autorstwa Apicjusza. To on jako pierwszy podaje przepisy na dania z makaronu świeżego - zarezerwowanego dla ludzi zamożnych. Łączy się tu go ze świeżymi jajkami, dodaje mięso, warzywa czy owoce morza. Trzeba wiedzieć bowiem, że suszona, pierwotna wersja makaronu stanowiła pożywienie dla pospólstwa.

Kilka rodzajów makaronu:
Canelloni – duże rurki do nadziewania i zapiekania,
Conchiglie - muszelki dostępne w różnych rozmiarach,
Eliche - świderki,
Gnocchi - kluseczki,
Lasagne - prostokątne płaty do zapiekania,
Linguine - wąskie wstążki,
Penne - "pióra", rurki cięte ukośnie,
Raviolo - prostokątne, nadziewane pierożki,
Spaghetti - proste i dość długie nitki,
Tagliatelle - płaskie wstążki, często uformowane w gniazdka.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Kurde, zjadłabym coś ...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.