Facebook Google+ Twitter

Makaronowy martabak z Indonezji

Makaronowy martabak to danie dla leniwych oraz wegetarian. Zobaczcie, jak szybko zrobić indonezyjski martabak nad Wisłą, do przyrządzenia którego trzeba niewiele czasu i produktów. Pozwoli to spędzić resztę niedzieli na spacerze.

Makaronowy Martabak z Indonezji / Fot. Andi Nur HafsahMartabak to w zasadzie quasi placek, który zwykł przybierać różne -mniej lub bardziej- skomplikowane postacie. Ten, który chciałabym polecić dzisiaj, jest szybką i bezkrwistą wersją z makaronu.

Kuchnie wszystkich krajów mają swoje smaczne i ekonomiczne dania „ekspresowe”. Indonezja z uwagi na mnogość wysp, grup etnicznych i co za tym idzie kuchni regionalnych, ma ich kilka. Jednym z multi-wyspiarskich dań spełniającym te kryteria jest mój dzisiejszy bohater.

Składniki na „makaronowy martabak” dla jednej osoby :

50 gramów makaronu. Jeżeli jest dostępny, zalecam makaron chiński lub wietnamski. Jeżeli nie, klasyczne nitki sprostają dzisiejszej potrawie.
1 cebulka
szczypiorek
koperek
1 jajko
kawałek sera żółtego który należy utrzeć na tarce.
2 łyżki masła

Plan działania :

1. Zagotować makaron i odczekać aż przestygnie
2. Posiekać w bardzo drobne kawałki cebulę, szczypiorek i koperek
3. Wbić jajko do miski, a następnie dodać do niego posiekane warzywa i dokładnie razem wymieszać
4. Wsypać przestudzony makaron do tej samej miski i ponownie wymieszać
5. Wsypać starty ser i po raz kolejny wymieszać wszystkie składniki, dodając soli, pieprzu,
vegety, lub innej ulubionej przyprawy.
6. Podgrzać na patelni masło, a następnie dodać przygotowany wcześniej „wzbogacony” makaron. Całość uformować w kształt płaskiego placka.
7. Podsmażać z obu stron na średnim ogniu do uzyskania odpowiednich rumieńców i chrupkości makaronowego martabaku.
8. Teraz nie pozostaje już nic innego, jak odczekać aż danie trochę przestygnie, by móc spokojnie je zjeść.

Selamat Makan czyli smacznego i udanej niedzieli życzę :-)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (7):

Sortuj komentarze:

Agata Kowalczyk
  • Agata Kowalczyk
  • 30.05.2011 07:01

Świetne - zawsze mnie Pani inspiruje :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Poczułam się głodna... :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Spróbuję dzis zrobić takie danie. Pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

Lux,zjadłem na obiad.5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

I doprawić keczupem lub innym sosem :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ja też dzisiaj wybróbuję, wygląda na szybką potrawę.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Podoba mi się to danie :), dzisaj wybróbuję.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.