Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1334 miejsce

Makowiec na wyjątkowe okazje

Święta, to dla nas czas szczególny. Na takie okazje warto przyrządzić równie coś wyjątkowego. Polecam makowiec z kremem i polewą czekoladową. Wypiek dość kosztowny i pracochłonny. Swym smakiem wynagrodzi mam nakład i pracę. Smacznego.

Makowiec to moje ulubione ciasto, pracochłonne, nie takie tanie lecz bardzo smaczne. Piekę je na specjalne okazje, taka też nadarzyła się dzisiaj. To dla krwiodawców i dziennikarzy obywatelskich. Wypiek waży 3,5 kilograma, proszę się częstować. Wystarczy dla wszystkich.

Makowiec


Mak:
1/2 kilograma maku
Mak gotować z niewielką ilością wody przez 15 minut. Po czym odcedzić i po ostygnięciu, przekręcić dwa razy przez maszynkę.
1 paczka herbatników,
1 szklanka cukru i 2 łyżki wody (robimy syrop),
1/2 słoika powideł śliwkowych,
15 dkg masła,
2 całe jaja i 3 białka,
olejek migdałowy, rodzynki.

Białka ubijamy na pianę, dodając żółtka. Masło ucieramy na miękką masę, dodajemy mak, pozostałe składniki, a na końcu dodajemy ubite jaja.

makowiec z kremem i polewą czekoladową / Fot. Dorota MichalczakCiasto:
3 żółtka,
10 dkg masła,
20 dkg mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru,
3 łyżki śmietany.

Z powyższych składników zagniatamy ciasto, i wykładamy do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką lub kaszką manną. Na ciasto wykładamy mak, równo rozprowadzając. Ciasto z makiem pieczemy około 1 godziny w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni.


Komentarze (11):

Sortuj komentarze:

Wszystko mówi ze jutro będę miała 3 miliony.

Piekę ciasto... zapraszam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tym makowcem zajadają się domownicy, znika błyskawicznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Gościu, skądkolwiek jesteś przybywaj...
Gość w dom to radości, i okazja by skosztować pyszności.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gość
  • Gość
  • 15.12.2010 09:53

Smaczniutki to on na pewno jest, czy ja mogę się poczęstować bez wyjątkowej okazji? Pozdrawiam :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Przepis dostałam od znajomej, chyba z 30 lat temu.
Piekę na wyjątkowe okazje, jest bardzo dobry i wszyscy za nim przepadają.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Też uwielbiam makowe ciasta. TO jest BOMBA. kaloryczna TEŻ. Niestety!!!
Chyba je trochę zmodyfikuję. Napiszę jak się uda. Mak kupuję w Polsce, gdyż tutaj sprzedają w torebeczkach 10gr. do posypywania w domu pieczonego pieczywa. Taki makowiec kosztowałby krocie!

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 15.12.2010 08:46

To być rewelacja, wielkie dzięki:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jolu, makowiec to też ulubione ciasto mojej rodzinki.
Tak jak pracochłonny, tak smaczny.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Uwielbiam makowiec. Dziękuję, Doroto. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ajaj... nikt się nie poczęstował, bardzo mi przykro.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Reklama
Copyright 2014 Wiadomosci24.pl

Witryna korzysta z plików cookies oraz informacji zapisywanych i odczytywanych z localStorage, aby dopasować interesujące treści oraz reklamy. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień przeglądarki, w szczególności w zakresie cookies, oznacza, że pliki będą umieszczane na urządzeniu końcowym. Możesz zmienić ustawienia przechowywania i dostępu do cookies i localStorage używając ustawień przeglądarki lub używanego urządzenia. Szczegóły w Polityce Prywatności.

Zamknij