Facebook Google+ Twitter

Małopolska wzbogaci się o produkty tradycyjne

Kukiełka podegrodzka i fasole z orzełkiem - te dwa małopolskie przysmaki trafią najprawdopodobniej na listę produktów tradycyjnych. Wniosek o ich wpisanie został już pozytywnie oceniony przez Radę ds. Produktów Tradycyjnych działającą przy Urzędzie Marszałkowskim.

Fasola z orzełkiem / Fot. potrawyregionalne.plKukiełka podegrodzka to tradycyjny wypiek związany z jednym z ciekawszych zwyczajów lachowskich zwanych „wiązowinami”. - Kukiełka była prezentem dla nowonarodzonego dziecka. W tydzień po chrzcie, rodzice chrzestni przesyłali do domu chrześniaka "kukiełkę" - dużą, plecioną, przyozdobioną wzorami z ciasta - tłumaczy Krzysztof Bodziony, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Podegrodziu. - Przepis jest prosty. Żeby upiec kukiełkę wystarczy zrobić zaczyn z drożdży i mąki, dodać wody lub mleka, a następnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia - zdradza tajniki wypieku jedna z gospodyni.

Fasola z orzełkiem jest biała z ciemnym wiśniowo-czerwonym, znamieniem wokółFasola z orzełkiem / Fot. potrawyregionalne.pl znaczka, kształtem przypominającym piastowskiego orła. W okresie zaborów była traktowana jako symbol] patriotyczny. Z tego powodu była sadzona wśród ziemniaków, aby nie była dostrzegalna dla zaborców. Fasola z orzełkiem na Sądecczyznę trafiła za sprawą dr Zenona Kukiery, emerytowanego lekarza. Potem fasolę zaczął uprawiać Zenon Szewczyk w swoim gospodarstwie, dzięki któremu jej uprawa została rozpowszechniona. - Ta fasola została ocalona w ostatniej chwili. To były ostatnie ziarna przechowywane przez emerytowanego lekarza. Dostałem dokładnie kilkanaście ziarenek. Wtedy postanowiłem je uratować i podjąłem prace nad jej rozmnożeniem i spopularyzowaniem - tłumaczy Zenon Szewczyk.

Gospodyni z kukiełką podegrodzką / Fot. potrawyregionalne.plKukiełka podegrodzka i fasole z orzełkiem, aby dostać się na listę wyrobów regionalnych potrzebują jeszcze akceptacji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na razie otrzymały pozytywną opinię od Rady ds. Produktów Tradycyjnych działającą przy Urzędzie Marszałkowskim w Krakowie. Obecnie w Małopolsce na liście tradycyjnych produktów znajduje się 37 pozycji. Jeśli minister wyda pozytywną opinię lista tradycyjnych potraw wzrośnie do 39.

Zdjęcia dzięki uprzejmości serwisu potrawyregionalne.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

wojcio
  • wojcio
  • 24.04.2012 08:39

Z tą fasolą to kłamstwo że on miał ostatnie nasiona. U nas w domu od wielu lat sadzimy ten rodzaj, tylko po to, by je ocalić, bo żeczywiście nie widać ich w sprzedaży.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.