Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1151 miejsce

Małopolskie dziedzictwa kulinarne

Poniedziałek 5 września w podziemiach Kopalni Soli w Wieliczce - 22 producentów tradycyjnej żywności z całej Małopolski otrzymało certyfikaty Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska. Zdjęcia chroni prawo autorskie.

Logo – plakieta Dziedzictwa Kulinarnego Małopolski. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Małopolskie dziedzictwo kulturowe Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak i przedstawicielka Kopalni Soli Wieliczka Trasa Turystyczna. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków to też dziedzictwo kulinarne, które posiada wiele unikatowych produktów żywnościowych związanych z naszym regionem.

Tylko w naszym regionie mamy zarejestrowanych 174 produkty tradycyjne jak też 11 produktów regionalnych z 38 w całej Polsce. Możemy to zawdzięczać dzięki lokalnym producentom, którzy dbają o jakość i tradycję produkcji produktów przechodzącą z pokolenia na pokolenie.

Uczestnicy spotkania. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO KrakówWicemarszałek Województwa Małopolskie kulinaria. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków Małopolskiego Wojciech Kozak w swoim przemówieniu do zebranych nie krył też swojego zadowolenia z faktu, że Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska rozwija i skupia coraz większą liczbę członków.

Woda Wysowianka. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków W ubiegłym roku jej pierwszymi Nagrodzeni z Gawor - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Szczepan Gawor. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków uczestnikami zostało 12 producentów naturalnych i ekologicznych produktów, charakterystycznych dla naszego regionu. Jednak z racji tego, że członkostwo w sieci przyznawane jest na rok, również oni odebrali nowe certyfikaty uczestnictwa. Wśród „starych-nowych” członków sieci znaleźli się: Nagrodzeni certyfikatem. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków

1. PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer
2. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Limanowej
Nagrodzeni certyfikatem. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków 3. Tłocznia Owoców „Pawłowski”, Antoni Marcin Pawłowski
4. Gospodarstwo Pasieczne „Sądecki Bartnik Sp. z o.o.” – Restauracja Bartna Chata
5. Pstrąg Ojcowski Magdalena Węgiel
6. Winnica Zadora
7. Gawor - Produkcja Wędlin Jakość i Tradycja, Szczepan Gawor
8. AGRO-WIT Agnieszka Malinowska
9. Przetwórstwo Mięsne „Płatek” Sp. J.
10. Łukasz Molek „Fasolowe Królestwo” (dawniej: Fasolowe Królestwo Babci i Wnuków Janina Molek)
11. Gospodarstwo Pasieczne „Pasieka u Kiejdów”
Nagrodzona certyfikatem Kopalnia Soli Wieliczka. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków 12. Kopalnia Soli „Wieliczka” S.A.

Dzięki udostępnieniu przez Biuro Prasowe Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego przedstawiam ważne informacje. Cytuje…Na początku sierpnia Rada ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego zdecydowała rozszerzenie sieci o kolejnych dziesięciu producentów:

1. Obiekt Pasterski „Bacówka u Jancoka” - położony jest na skraju Tatrzańskiego Parku Narodowego, w Brzegach na polanie Karpęciny. Można tu spróbować m. in. oscypków, bundza, bryndzy podhalańskiej, gołki czy też żętycy.

Nagrodzona certyfikatem. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków 2. Rzepka Janina - Firma Produkcyjno – Handlowo – Usługowa – firma zlokalizowana jest w Brzegach i prowadzi działalność agroturystyczną oraz hodowlaną, głównie krów i owiec. To właśnie podtrzymanie i zachowanie tradycji kultury pasterskiej Podhala jest głównym celem rodziny Rzepków.

3. Gospodarstwo Ekologiczne Teresa i Andrzej Filipowicz – potwierdzeniem jakości wytwarzanej w gospodarstwie żywności jest posiadany nieprzerwanie od 2005 roku certyfikat ekologiczny, wydawany corocznie przez firmę certyfikującą AGRO Bio Test w Warszawie. Potwierdzają to też wyniki badań próbek żywności, w których nie znaleziono śladów obecności środków ochrony roślin, których w gospodarstwie nie stosuje się od 2000 roku.

4. Fabryka Pasji Celka Ewelina Morys (Schronisko Dobrych Myśli) – zajmuje się prowadzeniem bufetu gastronomicznego w Schronisku Dobrych Myśli w Jamnej oraz usługami z zakresu turystyki i rekreacji.

Nagrodzeni z chatki Włóczykija. / Fot. Fot. Henryk Czechowski BINFO Kraków 5. „Chatka Włóczykija” Gospodarstwo Agroturystyczne Adama Gancarka – właściciel pasjonuje się regionalną kuchnią oraz wykorzystaniem produktów lokalnych. Oprócz tego zabiega o promocję turystyki na Pogórzu Rożnowskim.

6. Firma Produkcyjno – Handlowo - Usługowa „Spiżarnia Doliny Karpia” s.c. – podstawą jej działalności jest przetwórstwo ryb hodowanych na terenie Doliny Karpia. Wbrew pozorom karp nie jest jedynym gatunkiem oferowanym przez firmę – spotkać można też: amura, tołpygę, suma, lina, jesiotra i pstrąga.

7. Gospodarstwo Pasieczne „Beskidzka Barć” z Tarnawy - obecnie liczy 260 rodzin pszczelich rozmieszczonych w ośmiu pasiekach na terenie Pogórza Wielickiego, Wiśnickiego i Beskidu Wyspowego. Obecni właściciele są drugim pokoleniem pszczelarzy w rodzinie, pierwsze pasieki założyli w 1977 roku.

8. Minerale – Miernik Sp. J. – z firmą łączy się historia dwóch pokoleń – matki i córki – które dbają, aby Stary Dom Zdrojowy był miejscem wyjątkowym w Wysowej - Zdroju i w Beskidzie Niskim i w przyszłości dorównał popularnością swojemu krynickiemu odpowiednikowi. Póki co obie panie rozpieszczają swoich klientów specjałami kuchni galicyjskiej, w której królują grzyby, z prawdziwym skarbem lasów Beskidu Niskiego na czele - rydzem.

9. Uzdrowisko Wysowa S.A. – to ponad półwieczna historia leczenia uzdrowiskowego i rehabilitacji oraz produkcja wód mineralnych, leczniczych i smakowych.

10. Eko-Agroturystyczne Gospodarstwo Rolne Janiny i Bolesława Bobaków – znajduje się w Zębie – najwyżej położonej miejscowości w Polsce, na trudnym terenie w pobliżu Gubałówki. Od 2004 roku jest to gospodarstwo ekologiczne, nastawione na produkcję mleka krowiego oraz żywca cielęcego i wołowego.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Małopolska ma na celu przede wszystkim promocję żywności naturalnej (tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej). Od lipca 2014 roku Małopolska jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDzK), która istnieje od 1995 r. Skupia producentów, przetwórców, restauratorów, sprzedawców z poszczególnych regionów Europy, ma też na celu zachowanie i rozwój tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla regionów. Regionalne Dziedzictwo Kulinarne można traktować jako specyficzny „znak jakości” dla żywności lokalnej, ekologicznej, naturalnej, tradycyjnej i regionalnej.

(zdjęcia chroni prawo autorskie)

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.