Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

20378 miejsce

Marwit przeprasza za sok

  • Autor usunął profil

  • Data dodania: 2007-03-08 22:38

Bakteria w sokach podtoruńskiego Marwitu to skutek użycia niedomytej marchwi.

Siedziba firmy Marwit. Fot. PAP/Wojtek SzabelskiPo zamknięciu przez sanepid linii produkcyjnej szefostwo firmy postanowiło zaostrzyć system wewnętrznej kontroli. Próbki warzyw używanych do wyrobu soków będą pobierane częściej, co ma zapobiec podobnym incydentom. Szefostwo Marwitu wydało oświadczenie, w którym przyznaje, że zanieczyszczenie soku jest spowodowane niedokładnym umyciem warzyw: – W związku z zaistniałą sytuacją podjęliśmy wszelkie możliwe działania celem skontrolowania pozyskiwanego surowca, jego magazynowania oraz poszczególnych etapów produkcji. Przepraszamy naszych klientów za zaistniałą sytuację i chwilowy brak naszych produktów na rynku - stwierdził prezes firmy Maciej Jóźwicki.

Tymczasem dzisiaj bydgoski sanepid uzyskał wyniki badań kolejnych próbek – wymazów pobranych z taśmy, szczotek, płuczki bębnowej oraz taśmy w tzw. strefie półczystej zakładu. Potwierdziły one obecność niebezpiecznej bakterii yersenia enterocolitica. W zależności od wyników dochodzenia sanitarno-epidemiologicznego sanepid zakłada możliwość złożenia doniesienia do prokuratury z uwagi na narażenie przez Marwit na utratę zdrowia znacznej liczby osób.Siedziba firmy Marwit. Fot. PAP/Wojtek Szabelski

Bakteria yersinia entercolitica może powodować zatrucia pokarmowe, posocznicę (u osób z niedoborami odporności), zapalenie wsierdzia i węzłów chłonnych, zakażenie skóry, zapalenie stawów, tarczycy, mięśnia sercowego i kłębuszkowe zapalenie nerek. Okres wylęgania się bakterii w zakażonym organizmie trwa od 1 do 11 dni.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.