Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

13793 miejsce

Maślanka w leczeniu prostaty

Wiele uwagi poświęca się w Polsce lecznictwu i medycynie. Czy idzie to w parze z profilaktyką?

Maślanka maślance nie jest równa. Niektóre firmy dodają mąkę oraz złej jakości mleko sproszkowane a wtedy można dolać wody i innych komponentów, produkując namiastkę maślanki. Zgadza się tylko w nazwie artykułu spożywczego. / Fot. Piotr WierzbickiMaślanka

Maślanka jest produktem uzyskiwanym w przemyśle mleczarskim przy wytwarzaniu masła. Wszystko co po tym procesie pozostaje nazywamy maślanką.
Mleko składem jest tak skomponowane przez organizm, żeby potomstwo miało dostarczone wszystkie składniki.

Masło jest przeważnie produkowane z mleka krowiego i składem chemicznym jest rozbieżne w stosunku do mleka ludzkiego.
Najbardziej zbliżonym do mleka ludzkiego jest mleko kozie a nawet bym powiedział, że lepsze ze względu na sposób odżywiania się oraz trawienia. Koza chętnie zjada pączki na pędach roślin, mających duże zasoby różnych składników.
Mleko krowie jest przyswajalne przez Człowieka do trzeciego roku życia, później w mniejszym stopniu a kazeina jest jednym z czynników wpływających na agregację krwinek i zalepianie ścian w naczyniach krwionośnych, powodując zawały serca.
Takich ubocznych następstw nie ma w mleku Człowieka i Kozy.

Wyobraźmy sobie teraz, że te wszystkie składniki poza tłuszczem dostają się do maślanki?!
Jest to produkt lekko przyswajalny i zasobny w sole mineralne, mikroelementy i witaminy. Czy jednak jest tak zawsze?
Niestety nie. Zakłady produkujące do sprzedaży maślankę wykonują według opracowanej receptury. I tutaj zaczyna się kombinacja, bo zakład chce na tym zarobić czasami ponad miarę przyzwoitości.

Co się wtedy robi lub inaczej, można robić? Tak jak przy wyrobie kiełbasy, gdzie z jednego kilograma mięsa robi się trzy kilogramy a Duńczycy opracowują technologię na pięć kilogramów i wtedy nie wiemy nawet co jemy, tylko smakujemy namiastkę kiełbasy, bo z 1 kg mięsa powinno wyjść 0,8 kg wędliny.
Istnieją realne podstawy do tego, aby Unia Europejska ustaliła progi dodawania dodatków do produkcji artykułów spożywczych a po ich przekroczeniu taki produkt powinien mieć inną nazwę.

W przypadku produkcji maślanki takim "napychaczem" jest mąka i inne dodatki a nawet mleko sproszkowane gorszej jakości.

Nauka potwierdziła i zaleca regularne spożywanie maślanki przez mężczyzn powyżej czterdziestego piątego roku życia w celu zapobiegania przerostowi prostaty. Jedząc do tego nie suszone a świeże nasiona dyni lub roślin pokrewnych uzyskujemy pozytywne rezultaty. Statystycznie co drugi mężczyzna zapada na tą chorobę i w ostatnim etapie na raka prostaty.

Moim skromnym zdaniem każdy człowiek powinien spożywać maślankę, ponieważ ona dostarcza cenne składniki dla wzmocnienia systemu immunologicznego w organizmie, eliminującego pospolite choroby jak grypa, przeziębienia i zapalenia.
Można wtedy wyeliminować szczepienia antygrypowe pod warunkiem, że nie spożywa się cukru buraczanego lub trzcinowego, oraz produktów z nim związanych, czyli wszelkiego rodzaju słodycze. Tylko od czasu do czasu spożywamy słodycze.

Kupowałem w różnych sklepach maślankę różnych firm. Po przetestowaniu mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że na miano maślanki zasługują tylko dwa produkty pokazane na zdjęciach niniejszego artykułu, które od czasu do czasu można kupić w Nowogardzie przy skrzyżowaniu ulic "Ks.J.Poniatowskiego z "Żeromskiego" w "SAM". A to z tego względu, że ludzie nie głupie i szybko wyczuwają co dobre a co trujące.

Zatem pytam. Czy w Polsce tylko dwa zakłady stać na produkcję dobrej jakości maślankę?

http://www.wiadomosci24.pl/artykul/kapusta_kwaszona_czy_kiszona_298037.html#dodaj-odpowiedz

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.