Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

99461 miejsce

Masz smartfon Samsunga? Uważaj na lukę umożliwiającą reset ustawień

Błąd w TouchWizie, interfejsie Samsunga, pozwala zdalnie zresetować ustawienia niektórych telefonów tej marki do konfiguracji fabrycznej.

Sonda

Jakiego telefonu używasz?

 / Fot. Rafał GdakLuka w TouchWizie, nakładce na Androida, która została zaprojektowana przez Samsung Electronics, może spowodować zdalne przywrócenie ustawień telefonu do fabrycznych - czytamy na Antyweb.pl.

Taki psikus może spotkać użytkowników Samsunga bez ich wiedzy, a także bez możliwości zatrzymania procesu, gdyż wszystko może odbyć się zdalnie. Ponadto błąd ten może spowodować zablokowanie karty SIM. Najistotniejsze jest jednak to, że uruchomienie procesu przywracania ustawień fabrycznych może być wywołane przez odpowiednio przygotowaną do tego stronę WWW, QR kod (następnym razem uważajcie, kiedy skanujecie coś na mieście), wysłanego SMS lub dzięki komunikacji NFC.

Na tego typu zagrożenia narażone są następujące modele Samsungów: Galaxy S Advance, Galaxy S II, Galaxy S III, Galaxy Ace oraz Galaxy Beam. Są też dobre wiadomości dotyczące tej przykrej nowiny. Luka prawdopodobnie nie działa w przypadku Samsunga Galaxy S III zaktualizowanego do Androida 4.1 Jelly Bean. Pewne jest też to, że Chrome nie pozwala na wykonanie zadania przez przygotowaną stronę WWW, zawierającą złośliwy kod.

Jak podaje Antyweb.pl, luka została odkryta przez Ravi Borgaonkara i zaprezentowana na konferencji o tematyce bezpieczeństwa Ekoparty.

Film pokazuje jak wygląda przywracanie ustawień Samsunga do konfiguracji fabrycznej. Szkody nie są zbyt duże, przede wszystkim nie pozwalają nieżyczliwej osobie na przechwycenie prywatnych informacji dotyczących właściciela.


Znajdź nas na Google+

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.