Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

37370 miejsce

Mięso z chrzanem powaliło komandosów GROM

Przez kilkadziesiąt godzin jednostka szybkiego reagowania GROM nie funkcjonowała. Komandosi najprawdopodobniej zatruli się obiadem - informuje "Rzeczpospolita".

Ćwiczenia komandowów / Fot. PAPSztuka mięsa w sosie chrzanowym uniemożliwiła prace GROM. 29 grudnia 2009 r. żołnierze jednostki szybkiego reagowania zatruli się obiadem zaserwowanym im w wojskowej stołówce. Przez 24 godziny komandosi odczuwali dokuczliwe objawy niestrawności.

Komandosami zajęli się lekarze wojskowi, którzy zawiadomili Wojskową Inspekcję Sanitarną o wystąpieniu masowego zatrucia pokarmowego. Dochodzenie zostało przekazane do Wojskowego Ośrodka Medycyny Prewencyjnej w Modlinie.

W jednostce GROM przeprowadzona została inspekcja. Pobrano próbki, które są obecnie badane w celu wyjaśnienia przyczyny wystąpienia dolegliwości u kilkunastu żołnierzy. Prawdopodobnie przyczyną dolegliwości był obiad dostarczony do jednostki przez prywatną, warszawską firmę Dussmann Group. Jednak brane są pod uwagę także inne możliwości.

- To niedopuszczalne, by jedna cywilna firma żywieniowa mogła doprowadzić do takiej sytuacji - powiedział dla "Rzeczpospolitej" gen. Roman Polko, były dowódca GROM.

Zatrucie wirusami i bakteriami powodującymi objawy zatrucia jest dla żołnierzy GROM szczególnie niebezpieczne, gdyż mogą zaatakować one wątrobę, a schorzenia tego narządu wykluczają ich ze służby w jednostce specjalnej.

rp.pl

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (0):

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.