Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

137900 miejsce

Migdałowiec Agatki

Wspaniałe ciasto na ekskluzywne przyjęcia okolicznościowe

Składniki:1 litr mleka, 2 duże paczki krakersów solonych „Lajkonik”, trzy czwarte szklanki cukru, pół litra śmietany 30-procentowej, 10 dag płatków migdałowych, 3 łyżeczki żelatyny, 1 cukier waniliowy, 25 dag masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego.

Wykonanie: mleko w puszce gotować 30 minut w zamkniętej puszce w garnku z wodą, na patelni przyrumienić płatki migdałowe, do 1 szklanki mleka słodzonego skondensowanego dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, budyń, jajko, roztrzepać mikserem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, ugotować budyń, wystudzić, dodać masło, połączyć na jednolitą masę, żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, śmietanę ubić i połączyć z letnią żelatyną, układać na dużej blasze warstwami: krakersy, masa budyniowa, krakersy, karmel z mleka, krakersy, bita śmietana, płatki migdałowe.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

No tak, ale przepis jest Agatki - ja go robiłem, a rodzina łakomczuchów konsumowała.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Fotkę postaram się przesłać mailem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Antoni puszkę trzeba otwierać przestygniętą, a gotować na małym ogniu /wstawiona do garnuszka z wodą nie osiąga temp.50 st.C/.Nie zdarzyło mi się aby trysnęła.Pozdrawiam.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Widzę, że panowie też lubią takie słodkości... jeść (a nie robić, bo inaczej to by był migdałowiec Lesława:) )

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 03.01.2010 16:32

Oj widzę, że kuchnia staję się Twoją ostoją, coś o tym wiem.... Tak jak na pisała Ewa proponuję okrasić artykuł fotką , bardziej apetycznie będzie:) Dodam, że w czasie otwierania puszki mleka o mało nie poparzyłem się - tak mi trysnęło, że hej!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Szkoda, ze fotki nie ma tego smakołyku.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.