Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Miodek majowy z mniszka lekarskiego

Redakcja
Mniszek lekarski, zwany popularnie mleczem
Mniszek lekarski, zwany popularnie mleczem Dorota Michalczak
Mniszek lekarski, zwany mleczem, jest rośliną leczniczą. Surowe liście dodajemy do sałatek, a ze złotożółtych kwiatów robimy wywar, do którego dodajemy cukier i w ten sposób otrzymujemy syrop o smaku i konsystencji zbliżonej do miodu.

Miodek majowy z mniszka lekarskiego.

składniki:
około 500 sztuk kwiatków,
1 kg cukru,
1 litr wody,
1 cytryna

Zbieramy z łąki 500 kwiatków, które po powrocie do domu rozkładamy na białym papierze żeby pozbyć się niechcianych lokatorów, którzy zamieszkują roślinę. Do kwiatów dodajemy pokrojoną w plastry cytrynę. Zalewamy litrem wody i gotujemy 30 minut. Całość odstawiamy na dobę.

Ugotowane kwiaty przecedzamy przez sitko lub mocno wyciskamy. Całość dodatkowo jeszcze przelewamy przez gazę w celu uzyskania większej klarowności. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy półtorej godziny często mieszając. Ponownie pozostawiamy na dobę.

Następnego dnia nasz miodek zagotowujemy i gorący wlewamy do słoiczków. Zakręciwszy odwracamy je do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.

Gotowe. Smacznego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto