Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

35836 miejsce

Mój sposób na pomelo

Bardzo często na sklepowych półkach widzimy nieznane nam owoce. Spoglądając na nie zastanawiamy się... jak to się je i jakie owoce wybrać by były najsmaczniejsze. Z jakiego kraju pochodzą?

Jednym z takich owoców jest pomelo, o żółtej, żółtozielonej lub różowej gąbczastej skórce, która może mieć nawet do 5 cm grubości. Te największe cytrusy mogą osiągać wagę do 2 kg. Uprawiane są w Indiach, Tajlandii, na Malajach, w Chinach.

Owoce, podobne do dużego grejpfruta, są od niego mniej aromatyczne i mniej gorzkie. Miąższ jest żółty lub różowy i twardszy. Wewnątrz owocu są nieduże pestki. Wartość kaloryczna 100 g to 38 kcal.

Te egzotyczne owoce zawierają dużo witaminy C oraz sole mineralne. Mogą być przechowywane nawet do 4 miesięcy, chociaż tego nie polecam ponieważ wysychają, a tym samym tracą na wadze. Kupować powinniśmy zawsze owoce ciężkie.

Jemy na surowo same, lub dodajemy do sałatek. Doskonale nadają się na sok lub marmoladę. Skórkę możemy kandyzować.

Pomelo / Fot. Dorota MichalczakKandyzowana skórka z pomelo

- skórka z pomelo
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody

Ze skórki pomelo usuwamy nadmiar białego miąższu, kroimy w paski i moczymy w wodzie całą noc. Wymieniamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy tę wodę, skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do wody z cukrem, gotujemy około 30 minut. Musi powstać taki syrop ze skórką. Przekładamy do słoiczka. Używamy do ciast, keksów.

wikipedia

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (6):

Sortuj komentarze:

Ryzsard Wilamowski
  • Ryzsard Wilamowski
  • 07.11.2010 13:29

Nie jest to rarytas,ale mozna go zjeść,zawsze to jakaś witaminka.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo lubię pomelo.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kliknąwszy gwiazdkę wyraziłem swoją opinie o tekście i szacunek dla pracy autora

Komentarz został ukrytyrozwiń

Piotrze dobrze ze wspomniałeś o grejpfrutach, uwielbiam....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jesteś niesamowita, zawsze coś ciekawego zaserwujesz. Muszę dodać że o grejpfrucie też nie należy zapominać. Jest podstawowym składnikiem zabiegu bezinwazyjnego oczyszczania naczyń krwionośnych ze złogów cholesterolu wg prof. Michała Tombaka. A co przy tym najważniejsze to bardzo niskie koszty i zabieg wykonuje się raz na kwartał. Spożywanie grejpfruta obniża poziom niekorzystnego cholesterolu we krwi, jednak usunięcie złogów musimy wykonać trochę inaczej.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Waży dużo, lecz tej przyjemności w środku ciut za mało.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.