Jednym z takich owoców jest pomelo, o żółtej, żółtozielonej lub różowej gąbczastej skórce, która może mieć nawet do 5 cm grubości. Te największe cytrusy mogą osiągać wagę do 2 kg. Uprawiane są w Indiach, Tajlandii, na Malajach, w Chinach.
Owoce, podobne do dużego grejpfruta, są od niego mniej aromatyczne i mniej gorzkie. Miąższ jest żółty lub różowy i twardszy. Wewnątrz owocu są nieduże pestki. Wartość kaloryczna 100 g to 38 kcal.
Te egzotyczne owoce zawierają dużo witaminy C oraz sole mineralne. Mogą być przechowywane nawet do 4 miesięcy, chociaż tego nie polecam ponieważ wysychają, a tym samym tracą na wadze. Kupować powinniśmy zawsze owoce ciężkie.
Jemy na surowo same, lub dodajemy do sałatek. Doskonale nadają się na sok lub marmoladę. Skórkę możemy kandyzować.
Kandyzowana skórka z pomelo
- skórka z pomelo
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
Ze skórki pomelo usuwamy nadmiar białego miąższu, kroimy w paski i moczymy w wodzie całą noc. Wymieniamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy tę wodę, skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do wody z cukrem, gotujemy około 30 minut. Musi powstać taki syrop ze skórką. Przekładamy do słoiczka. Używamy do ciast, keksów.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?