Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mój sposób na pomelo

Redakcja
Pomelo
Pomelo Dorota Michalczak
Bardzo często na sklepowych półkach widzimy nieznane nam owoce. Spoglądając na nie zastanawiamy się... jak to się je i jakie owoce wybrać by były najsmaczniejsze. Z jakiego kraju pochodzą?

Jednym z takich owoców jest pomelo, o żółtej, żółtozielonej lub różowej gąbczastej skórce, która może mieć nawet do 5 cm grubości. Te największe cytrusy mogą osiągać wagę do 2 kg. Uprawiane są w Indiach, Tajlandii, na Malajach, w Chinach.

Owoce, podobne do dużego grejpfruta, są od niego mniej aromatyczne i mniej gorzkie. Miąższ jest żółty lub różowy i twardszy. Wewnątrz owocu są nieduże pestki. Wartość kaloryczna 100 g to 38 kcal.

Te egzotyczne owoce zawierają dużo witaminy C oraz sole mineralne. Mogą być przechowywane nawet do 4 miesięcy, chociaż tego nie polecam ponieważ wysychają, a tym samym tracą na wadze. Kupować powinniśmy zawsze owoce ciężkie.

Jemy na surowo same, lub dodajemy do sałatek. Doskonale nadają się na sok lub marmoladę. Skórkę możemy kandyzować.

Kandyzowana skórka z pomelo

- skórka z pomelo
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody

Ze skórki pomelo usuwamy nadmiar białego miąższu, kroimy w paski i moczymy w wodzie całą noc. Wymieniamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy tę wodę, skórkę kroimy w drobną kosteczkę i wkładamy do wody z cukrem, gotujemy około 30 minut. Musi powstać taki syrop ze skórką. Przekładamy do słoiczka. Używamy do ciast, keksów.

wikipedia

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto