Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

17554 miejsce

Moje sposoby na zimowe przetwory z grzybów

Zachęcona przez zbieraczy grzybów, postanowiłam i ja udać się do pobliskiego lasu. Las chociaż mały, to grzybów w nim sporo. Moim sposobem na zatrzymanie ich smaku i zapachu są przetwory, w sosie pomidorowym z dużą ilością cebuli i pulpety.

Grzyby w sosie pomidorowymPrawdziwek / Fot. Dorota Michalczak
4 kg grzybów,
2 kg cebuli,
1 szklanka oleju,
5 łyżek cukru,
10 łyżek octu
4 małe przeciery pomidorowe lub keczupy,
Sól, pieprz, liść laurowy.

Grzyby oczyścić i umyć. Duże okazy pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości - ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokrojoną w paseczki podsmażyć na oleju, dodać pozostałe przyprawy i połączyć z ugotowanymi grzybami. Doprawić do smaku według własnego uznania.

Tak przygotowane owoce lasu, kładziemy do słoiczków zagotowujemy kilka minut w zależności od wielkości słoika. Po ostygnięciu, przenosimy w chłodne miejsce. Zimą jak znalazł na przystawkę do śniadania czy nawet na obiad do ziemniaków.

Pulpety z grzybów leśnych
Na pulpety biorę duże grzyby i korzonki.Podgrzybek brunatny - grzyb płowy, borowik brunatny, czarnulka. / Fot. Dorota Michalczak

Dowolną ilość grzybów lub samych korzonków, oczyścić i ugotować w posolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jedno lub dwa jajka,
sól, pieprz, majeranek i tartą bułkę. Całość dokładnie wyrobić. Z masy grzybowej formować niewielkie pulpety i obsmażyć je na głębokim tłuszczu. Luźno ułożyć w słoikach i zalać zalewą.
Zalewa może być taka sama jak do ogórków z dodatkiem keczupu, musztardy albo czysta.Po grzybobraniu / Fot. Dorota Michalczak

Składniki zalewy
1 litr wody, 2 łyżeczki soli, 3 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki octu 6%, przyprawy.
Składniki zalewy zagotować i ciepłą zalać pulpety w słoikach. Zagotować. Będą na pewno mam smakowały zimą na śniadanie, obiad czy też kolację.

Smacznego.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (13):

Sortuj komentarze:

Zapraszam na grzybobranie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dorotko! Jesteś niesamowita!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Uwielbiam grzyby, ale jak bym miała je zbierać ,to wytrułabym całą rodzinę:)

Komentarz został ukrytyrozwiń
Teresa Orłowska
  • Teresa Orłowska
  • 22.09.2010 21:27

te grzybki są super tez od pewnego czasu robie-pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń
Katharina
  • Katharina
  • 18.09.2010 20:49

znam ten przepis i robie co roku po 40 sloikow pyszne goscie bardzo lubja moje grzyby w pomidorach ja dodaje jeszcze ziele amgielskie

Komentarz został ukrytyrozwiń
Romana Lewandowska
  • Romana Lewandowska
  • 18.09.2010 12:23

GRZYBY W POMIDORACH JADŁAM SĄ PYSZNE PULPETY ZROBIĘ BYŁAM DZISIAJ NA GRZYBACH NAJLEPSZY JEST JEDNAK SPACER PO LESIE I SAMO ZBIERANIE

Komentarz został ukrytyrozwiń
Janka Zyn
  • Janka Zyn
  • 17.09.2010 22:36

Nigdy nie robiłam grzybów w sosie pomodorowym, postaram się sprawdzić podany przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Dorotko, super przepisy, w najbliższych dniach wybiorę się na spacer do lasu, jeżeli znajdę jadalne grzybki to na pewno skorzystam z przepisów, wstawię również galerię ze spaceru.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Antoni, też suszę grzyby, robię maślaki w śmietanie, albo do słoików ugotowane bez żadnych dodatków - nawet soli, tylko odrobinę kwasku cytrynowego żeby zachowały ładny jasny kolor. Zimą podsmażane z jajkiem albo na sos.

Komentarz został ukrytyrozwiń
  • Autor usunął profil
  • 16.09.2010 20:58

Osobiście przy grzybkach nie stosuje żadnych uszlachetniaczy grzyb mam być i smakować jak grzyb:) Przepraszam ale co kraj to obyczaj :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.