Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

11369 miejsce

Mozaika smaków - kuchnia indyjska

Kultura indyjska to mozaika kontrastów, barw i smaków. Być może dzięki nim narodziła się wspaniała, aromatyczna kuchnia indyjska.

 / Fot. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pakoramumbai.jpgCzasy starożytne to okres narodzin największych cywilizacji - Egiptu, Grecji, Mezopotamii czy Chin. W trzecim tysiącleciu przed naszą erą rozkwitła także wspaniała kultura Indii. To kraj niezwykle kolorowy, będący miejscem duchowych poszukiwań, a jednocześnie zadziwiający kontrastami społecznymi. Bogactwo pałaców tworzy tu niezwykłą mozaikę wraz ze wszechobecnym ubóstwem najbiedniejszych, których jedynym źródłem utrzymania jest żebractwo.

Ponadto, kraj ten w sposób szczególny wyróżnia klimat, od którego uzależnione jest rolnictwo Indii. Południe Indii leży w strefie będącej pod wpływem monsunów. Na zmianę przeplatają się pora gorąca, deszczowa i chłodna. Po porze deszczowej rozkwita zieleń, a tereny, które wcześniej trawiła susza, pokazują swoje nowe intensywne barwy. Krajobraz Indii jest także niezwykle zróżnicowany. Tereny pustynne, wysokie pasma górskie, dżungle czy piękne plaże, które ciągną się kilometrami od Gudżaratu poprzez Keralę aż po Bengal Zachodni.

 / Fot. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chana_masala.jpgJest to drugi co do wielkości kraj jeśli chodzi o liczbę mieszkańców, słynący z urody mieszkających tutaj kobiet. Reprezentantki Indii kilkakrotnie wygrywały wybory Miss World. Jednak moim zdaniem, jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tego kraju, jest jego niezwykła kuchnia.

Z jednej strony są to niezwykle ostre, aromatyczne przyprawy, bez których nie może się obyć żadne niemal danie, z drugiej - słodkie, wręcz ociekające słodyczą desery. Tę niepowtarzalność dania indyjskie zawdzięczają charakterystycznym przyprawom, z pośród których warto wymienić szafran, kumin, chili, imbir i kardamon.

Kuchnia jest tu nieodłącznie związana z religią, a posiłek, niezależnie od jego obfitości, stanowi epicentrum dnia. Warto wspomnieć, że z wymienionych przypraw, rozmaicie je zestawiając, czasem dodając inne składniki, tworzy się mieszankę nazywaną melasa. Jej skład jest najrozmaitszy, często ściśle chroniony. To właśnie ona nadaje potrawom indyjskim niepowtarzalny smak i aromat.

Kuchnia indyjska to przede wszystkim dania wegetariańskie. Wyjątek to północ Indii, gdzie spożywanie mięsa takiego jak baranina, jagnięcina czy drób nie należy do rzadkości. Jednak ortodoksyjni Hindusi są niewątpliwie totalnymi jaroszami. Wegetarianizm jest związany z szacunkiem dla żywych istot, a także wiarą w reinkarnację, która nie wyklucza powrotu na ziemię pod postacią zwierzęcia.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (8):

Sortuj komentarze:

Mniam :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Yummy!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ciekawe przepisy.))

Komentarz został ukrytyrozwiń

:)

Znikam w kuchni. Idę gotować wg apetycznych przepisów. ***** :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Uznanie za krotki opis kuchni indyjskiej.
Tym wszystkim ktorzy chcieliby dowiedziec sie czegos wiecej polecam goraco wydany przez wydawnictwo Pascal przewodnik kulinarny "INDIE" ( ISBN 978-837513-259-5 ) , nabylam go w empiku za jedne 35 zlotych.
Autorka tej niecodziennej pozycji jest pani Anita Agnihotri, rodowita Hinduska mieszkajaca od wielu lat w Szczecinie.Ten przewodnik kulinarny to nie tylko zbior najlepszych przepisow na dania indyjskie, ale rowniez podroz po tym niezwykle ciekawym i roznorodnym subkontynencie.Pozycja pieknie wydana ´zawiera tez mnostwo swietnych fotografii.Tym wszystkim ktorzy zawitaja do Szczecina radze wybrac sie do prowadzonej przez pania Anite restauracji Bombay ,jest to jedna z najwiekszych atrakcji tego miasta. Szczegolow prosze szukac na www.india. pl

Komentarz został ukrytyrozwiń

Kurczak Maharadży trafia do mojej kuchni:)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Aż ślina cieknie ...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Tak pięknie Autorka opisała kuchnię indyjską i zdradziła nam przepisy na przepyszne potrawy, że aż trudno się oprzeć :) mniam mniam - koniecznie trzeba wypróbować indyjskie specjały!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.