Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

35913 miejsce

My chcemy masła a nie margaryny

Niezwykle interesująca rozmowa z prof. Grażyną Cichosz - z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, na temat zalet jedzenia masła i szkodliwości margaryny. W rozmowie między innymi: przyczyny otyłości, znaczenie białka zwierzęcego dla zdrowia, wyjaśnienie sprawy cholesterolu, oraz wzrastającej w ostatnich latach ilości chorób nowotworowych.

http://wyborcza.pl/1,75248,7717475,My_chcemy_masla_a_nie_margaryny.html?as=5&startsz=x

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (1):

Sortuj komentarze:

Ten fragment prześlę kilku osobom:
"Przeciwnicy spożywania tłuszczów zwierzęcych pomijają fakt, że przy spożyciu masła czy smalcu wzrasta poziom zarówno złego LDL, jak też dobrego HDL cholesterolu. Podczas gdy przy spożyciu sztucznych izomerów trans, czyli margaryn, wzrasta poziom złego LDL i maleje poziom dobrego HDL cholesterolu.

Spożycie margaryny aż 10-krotnie zwiększa prawdopodobieństwo miażdżycy w porównaniu ze spożyciem tej samej ilości masła lub smalcu. Dodatkowo margaryna stanowi zagrożenie otyłością, cukrzycą typu 2 i nowotworami.

To skąd ta popularność margaryny, także wśród lekarzy?

- Pieniądze, pieniądze, pieniądze".

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.