Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

12445 miejsce

Na bursztynowy napój i knedliczki tylko do Czech

Kiedy usłyszymy hasło "Czechy", od razu przychodzi nam na myśl miły odpoczynek w Pradze, dobre jedzenie i chluba narodu czeskiego - piwo. Jednak Czechy to nie tylko Złota Praga i piwo, lecz również inne bardzo ciekawe miejsca ...

Republika Czeska to niewielki kraj, który sąsiaduje z Polską przy jej południowej granicy. Jest położona na trzech obszarach historycznych: Czechach, Morawach i Śląsku. Republikę zamieszkuje około 10 mln obywateli, a stolicą jest oczywiście znana i lubiana przez większość turystów Praha.

Telč - miasteczko wpisane na listę zabytków UNESCO / Fot. T. KaniewskiWyjeżdżając do Czech, planujemy głównie odwiedzić wspaniałe zabytkowe miasteczka, dobrze się zabawić i najeść. Niestety, większość turystów kierujących się do tego kraju posiada jedynie minimalną wiedzę na temat kultury, zwyczajów i tradycji Czechów. Dlatego zanim się wybierzemy tam na wycieczkę, warto "przygotować się" i uzupełnić swoją wiedzę o kilka istotnych informacji.

Każdy Czech to Pepik

Na pewno większość z nas spotkała się z określeniem, że Czesi to Pepiki. Jednak skąd się wzięło to określenie, wie o tym jedynie niewielka garstka osób. Otóż jednym z najczęstszych imion męskich oprócz Jana jest imię Józef (cz.: Josef). Podobnie jak w j. polskim do małego Józefa zwrócimy się Józiu, tak Czesi zawołają Pepiku (Pepo). Podobnie jest z polskim zdrobnieniem imienia Jan, czyli Jasiu, które dla obywatela Czech będzie niezrozumiałe. Zapamiętaj dobrze definicję słowa Pepik i nie myl jej z określeniem narodowości czeskiej.

Piwo tańsze od wody mineralnej

Hradec Kralove - Stary Rynek / Fot. T. KaniewskiZaglądając do jadłospisu w restauracji, na pewno niejednego z nas zdziwi, że pół litrowy kufel piwa jest tańszy od 0,3 l wody mineralnej. Rzeczywiście tak jest. Bursztynowy skarb, jest jednym z najczęściej spożywanych napojów w Czechach. Piwa dzielone są tutaj na cztery grupy: světlá - jasne, polotmavá - półciemne, tmavá - ciemne(z ciemnego lub karmelowego słodu) i řezaná - cięte (przy beczkowaniu mieszanki ciemnego i jasnego piwa). To ostatnie jest na ogół dostępne jedynie w restauracjach i pijalniach piwa.

Oprócz powyższego podziału możemy piwa podzielić jeszcze na alkoholowe i bezalkoholowe, z obniżoną zawartością cukru (DIA), piwa mocne o dużej zawartości alkoholu, piwa kwaśnicowe i pszeniczne oraz smakowe.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (5):

Sortuj komentarze:

Cieszę się, że się Wam podoba moja "pigułka" oraz, że piszecie o tym, co się Wam w Czechach podoba i z czym ten kraj kojarzycie. Będę wdzięczny za kolejne dzielenie się swoimi przeżyciami itp.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Czechy w pigułce - tak można określić Twój artykuł. W Republice Czeskiej byłam kilkakrotnie i zawsze bardzo dobrze się tam czułam. Ostatnio zachwyciłam się Czeskim Rajem, oraz ślicznym miasteczkiem o nazwie Trutnov (taki odpowiednik Jeleniej Góry po tamtej stronie Czech. Masz rację. Sery czeskie w różnej postaci to pychotka. I rum do herbaty też, że nie wspomnę o śiwowicy z Moraw oraz słynnej Beherowce. Pozdrowienia!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Na shledanou v Česku - na knedliczkach z gulaszem. :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Bardzo ciekawy artykuł 5*

Komentarz został ukrytyrozwiń

Sympatyczny tekst. Wiem trochę więcej... zwłaszcza o piwie i knedliczkach, ale nie tylko. 5+

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.