Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

6417 miejsce

Na dobre zdrowie, nie tylko w zapustach, dobra kapusta

Ktoś rzekł, że chłop słaby kapusty nie przesieka, a baby nie przeszczeka. To porzekadło nawiązuje do tradycyjnej ludowej tematyki siekania jesienią kapusty do kiszenia na zimę. Bo kiszona kapusta zawsze była spiżarnią witamin i minerałów niezbędnych w umacnianiu zdrowia.

Zima jest trudnym czasem dla naszego zdrowia. Dość często odczuwamy dolegliwości związane z przeziębieniem lub stanem grypowym. Dokuczają: kaszel, katar, ból głowy, podwyższona temperatura, kłopoty trawienne i niestrawności. Objawy te mają związek z zimowym osłabieniem organizmu. Brak słońca, niedobór naturalnych witamin i związków organicznych powodują, że jesteśmy podatni na choroby okresu zimowego.

Organizm możemy wzmocnić, zwiększając w pożywieniu udział niezbędnych składników, które są obecne w zimowych przetworach. Handel oferuje obecnie dużą gamę kiszonych i pasteryzowanych warzyw i owoców. Warto po nie regularnie sięgać i korzystać z ich dobrodziejstw dla wzmocnienia kondycji zdrowotnej. Także w celu zabezpieczenia przed chorobami typu przeziębieniowego i grypowego.

Istotne miejsce w zestawie dobroczynnych warzyw zajmuje kiszona kapusta. Jej walory zdrowotne znane są i doceniane od dawna. Zawiera liczne bezcenne dla organizmu metabolity, witaminy, przeciwutleniacze, fitocydy działające grzybo- i bakteriobójczo, bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy i związki organiczne - spizarniasmaku.pl. Przede wszystkim ma dużo witaminy C, która wspomaga aktywność układu odpornościowego i jest niezbędna w procesach biochemicznych i metabolicznych, pomaga chronić organizm przed szkodliwym wpływem związków chemicznych, które atakują nas z otaczającego środowiska.

Kiszona kapusta ma również wśród wielu witamin także witaminę E, niezbędną w przemianie materii. Brak tej witaminy powoduje bezpłodność u mężczyzn i kobiet. Wpływa ona dodatnio w leczeniu różnych schorzeń mięśni, m.in. w gośćcu mięśniowym i zaburzeniach sercowo-naczyniowych, ochrania witaminę A przed utlenianiem i niszczeniem w przewodzie pokarmowym. Działa też ochronnie na skórę i chroni organizm przed szkodliwym działaniem związków o silnych właściwościach utleniających. Ponadto witamina A i E wspólnie zwiększają działanie ochronne przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (9):

Sortuj komentarze:

Staszku, wiejska kuchnia jest wyjątkowo smaczna. Pamiętam "kartoflaka" (tak go nazwałem), tarte ziemniaki z wiepszowiną, cebulą i przyprawami. Całość pieczona była w płaskiej formie do ciasta w piekarniku. Do tej pory pamiętam ten smak...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dzięki Ci miła Pani - "ESzy", za miłe słowa.

Komentarz został ukrytyrozwiń
E Szychlinska
  • E Szychlinska
  • 05.03.2012 22:04

:)))) Fajny artykuł , jak zwykle !

Komentarz został ukrytyrozwiń

Piotrze. Być może nie uwierzysz, ale u mnie na osiedlu, bez problemu można kupić w sklepie, wprost z beczki drewnianej, smakowitą najprawdziwszą wiejska kapustę kiszoną. Wcale nie jakąś tam zaprawianą sztucznym kwasem. I, w co zapewne już nie dasz wiary - w osiedlowym markecie Carrefour, także jest zupełnie podobna - smaczna i zdrowa kapusta kiszona. Zdaję sobie sprawę, że to są nieliczne wyjątki sklepów i produktów, nie dopieszczanych trującą chemią.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Sławku. Nie widziałeś co dodawali, bo zbyt dużo zjadłeś kwaśnicy z prądem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękuję Staszku, tak zrobię. Widziałem na wsi jak robili i później czystymi nogami w beczce ugniatali, ale co dodawali do kapusty nie widziałem.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pytasz Sławku: "Czy w domowych warunkach można samemu zrobić zdrową, smaczną kapustę?" Odpowiadam - można. Należy udać się na bazar, kupić u chłopa (rolnika indywidualnego), nie handlarza - świeżą kapustę, przynieść do domu. I wziąć się do roboty. Szatkowanie to prosta sprawa. Ukiszenie też proste. Informacji dla tych, którzy są bez doświadczenia, w Internecie pełno. Po kilku tygodniach - kapusta kiszona - smaczna i zdrowa, palce lizać.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Panie Wierzbicki, miałem podobną przypadłość po kapuście kiszonej a gdy popiłem sokiem, to mnie dopiero ruszyło...Ładnie wyglądała i była smaczna.Lubię kapustę, ale mam do niej respekt. Czy w domowych warunkach można samemu zrobić zdrową, smaczną kapustę ?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Veto! To co Ty opisujesz, nie kupisz w żadnym polskim sklepie. W sklepie można kupić kapustę podrabianą.
Zaczęło się to pod koniec lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku. "POLMOS" w Lesznie przestawił się na przemysłową produkcję kwasu mlekowego na bazie spirytusu surowego. Pytam się kompetentnej osoby, widząc tyle zbiorników z tym produktem, jakie to ma zastosowanie? Jest to spożywczy kwas mlekowy do produkcji kiszonek, szczególnie kapusty. Myślę sobie, przy metodzie naturalnej jest kwas mlekowy i tutaj jest kwas mlekowy. "Gra i buczy." No i przez kilka lat miałem zaburzenia po kapuście ze sklepu. Co jest?! Trzeba iść po rozum do głowy. Co się dzieje, kiedy gospodarskim sposobem przygotujemy kapustę kiszoną?! Ano, dobrze ubita, przyprawiona i w warunkach aneorobowych powoduje rozmnażanie się bakterii kwasu mlekowego! Komórki kapusty mają grube ściany komórkowe i są ciężkostrawne przez organizm ludzki. No, ale bakterie maja kilka tygodni czasu i sobie z tymi ścianami komórkowymi poradzą! A jak jest już szczelina, to i soki trawienne żołądka też tam przenikną! I sprawa załatwiona.

Co dzieje się przy kiszeniu kapusty kwasem mlekowym?! Ubijamy, zalewamy rozcieńczonym kwasem mlekowym, dociążamy, przykrywamy na końcu taśmy produkcyjnej i gotowe! Ale w żołądku nie gotowe!
Jak mają soki żołądkowe przeniknąć przez zakonserwowane ściany komórkowe?! Gotowanie?! Kapusty?! W ilu procentach to pomaga?!

A interes się kręci?! Oczywiście, gaszeft na całego! Bo co zje, to tyłem wyleci i idzie do sklepu po następne!
No, ale smak był?! Był! No to o co chodzi?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.