Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

9169 miejsce

Na rynek mogło wypłynąć 100 ton przeterminowanych ryb

  • Ewa Bo
  • Data dodania: 2013-02-09 13:14

W chłodniach zakładów przetwórstwa rybnego w Pucku, Lęborku i Duninowie pod Słupskiem, Pomorska Inspekcja Weterynaryjna zabezpieczyła ponad 100 ton przeterminowanych wietnamskich ryb cobia.

Cobia (zdjęcie ilustracyjne) / Fot. Unknown/Wikipedia/domena publicznaPomorska Inspekcja Weterynaryjna o próbie użycia do dalszej produkcji przeterminowanych ryb o nazwie cobia (rachica) w jednych z pomorskich zakładów przetwórstwa rybnego dowiedziała się 30 stycznia.

W wyniku kontroli zabezpieczyła 100 ton i 240 kg zamrożonych filetów. Niektóre z nich utraciły przydatność do spożycia pół roku temu.

Ryby nie nadające się do konsumpcji (w ich ciałach namnażają się szkodliwe grzyby) zamiast na paszę lub do utylizacji były przygotowywane do dalszego przetwórstwa.

Wprowadzenie nieświeżego towaru do obrotu zagrożone jest sankcjami prawnymi - grzywną lub karą roku pozbawienia wolności. Maksymalna kara, jaką może wyznaczyć Inspekcja, to 100 tys. zł. Sprawą zajęli się również prokuratorzy.

W ciągu dwóch lat do Polski trafiło około 180 ton cobii.

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (10):

Sortuj komentarze:

Gdzie jest problem ? Naturalny proces, podobnie jak wydalanie.
Zielsko i rybe mozesz wybrac, nie wspomne o ksiazkach do czytania...
Chyba "wrazliwy" skarzy sie na wlasne odciski i "len" na "latwa rybe".
Jedno akwarium, biotop i salata, chyba poczatek sukcesu ? Mozna koze do ogrodu, to dla parterowcow...
Badzmy kreatywni, jak juz swiadomym sie stalo od dawna ze latwo jest sie posliznac na skorce bananowej, dlaczego nie na smierdzacej rybie ?...

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ryby uwielbiają wszelkie robaki i padlinę. My się zajadamy rybami. Nic w tym dziwnego. Należy tylko mentalnie przestawić swoje upodobania kulinarne.
Ten pokarm już na nas czeka . Dodam: zdrowy, pożywny, ekologiczny, smaczny. Tak. To nas czeka w najbliższej przeszłości.
link

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nie pozostaje nic innego jak zmienić swoje menu link

Komentarz został ukrytyrozwiń

Cz to znaczyy, ze w ciagu dwoch lat jedzono zepsute 180 ton tej ryby?

Jesli robi sie z nich pasze, to one i tak trafia do naszych zoladkow.
Tak jak pplastik z ryb morskich i i nne trucizny. Sami sie zatruwamy. A zdrowo umrzec tez jest dzis sztuka wielka ;)))
W kazdym razie , przeterminowane mieso, ryby to nic nowego. A Afryka umiera z glodu... a tu marnuje sie tyle zarcia,,, ech . grzech... i tyle....

Komentarz został ukrytyrozwiń

Zawsze nam wmawiano, że polska żywność jest najlepsza. Uwierzyliśmy? Wierzymy nadal? [A ta nie jest polska!]. Co z tego biznesmena za człowiek interesu? Nie mógł sprzedać wcześniej i taniej? Ile kosztuje jedna doba przechowywania w chłodni 100 t ryb?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Już chyba nic nie jest w stanie mnie zdziwić czy zaskoczyć. Przerabianie w celach konsumpcyjnych tej ryby (pewnie też i innej) - również. Podobno tylko pecunia non olet.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Powiem szczerze ,że pierwszy raz słyszę o takiej rybie .Wietnamskie ? 60 % glazury wodnej jak panga , be !
Najlepsze ryby morskie świeże , śledzik i dorsz .

Komentarz został ukrytyrozwiń

Ale ja nie dżdżownica :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Na obiad to tylko ziemię. Bo grunt to zdrowie ;-)

Komentarz został ukrytyrozwiń

I co tu zrobić na obiad? Co jest zdrowe?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Dziękujemy za Twoją aktywność w serwisie wiadomosci24. Do zobaczenia niebawem w innym miejscu.

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl
#PRZEPROWADZKA: Dowiedz się więcej

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.