Facebook Google+ Twitter

Na św. Marcina polecam poznańskie rogale!

Na Marcina najlepsza gęsina - mówi jedno z przysłów. Ja jednak, zgodnie z wielkopolską tradycją polecam rogale i to według mojego wypróbowanego przepisu z makiem niebieskim lub białym.

Rogale

Rogale / Fot. Dorota MichalczakSkładniki ciasta
1 kg mąki pszennej,
25 dkg cukru.
10 dkg masła,
1/2 litra mleka
3 jaja,
5 dkg drożdży,
szczypta soli,
cukier waniliowy.

W szklance ciepłego mleka rozrabiamy pokruszone drożdże z łyżkę cukru, łyżkę mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą ogrzaną mąkę, masło roztopić z pozostałym mlekiem i cukrem. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do mąki. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odstawać od ręki. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.

Masa makowa
1/2 kg maku,
30 dkg cukru,
1/2 kostki masła,
1 olejek migdałowy,
rodzynki, skórka pomarańczowa

Mak sparzyć, odcedzić, zmielić w maszynce od mięsa lub bez mielenia dokładnie utrzeć
w makutrze, dodać cukier, olejek migdałowy, masło, sparzone rodzynki, skórkę pomarańczową.

Lukier
15 dkg cukru,
1 białko,
pół cytryny

Cukier puder wsypać do miseczki, dodać białko i sok z cytryny. Ucierać aż zgęstnieje. Lukrem smarujemy upieczone rogale.

Wykonanie

Po wyrośnięciu ciasta- do podwójnej objętości, dzielimy je na 4 równe części. 1. część ciasta rozwałkować na stolnicy na grubość około 0,8 cm , tak aby powstało koło. Rozwałkowane ciasto kroimy ma 8 równych części, otrzymujemy trójkąty, na które nakładamy nadzienie makowe (z pozostałymi częściami ciasta postępujemy podobnie). Zwijamy rogale, pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się ładnie zrumienią i jeszcze urosną. Z podanej porcji otrzymujemy 32 smaczne rogale.

Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe lukrujemy.

Z tego samego ciasta możemy upiec rogale z marmoladą lub czekoladą.

Smacznego

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (14):

Sortuj komentarze:

Tradycja ta wywodzi się z czasów pogańskich, gdy podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie – z ciasta zwijanego w wole rogi. Kościół naturalnie adaptował sobie ten zwyczaj, łącząc go z postacią św. Marcina - kształt ciasta interpretując jako nawiązanie do podkowy, którą miał ponoć zgubić koń świętego.

Komentarz został ukrytyrozwiń
anna z kanady
  • anna z kanady
  • 25.10.2011 20:26

wlasnie upieklam rogaliki sa doskonale w smaku,dzieki za przepis.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Pani Doroto,często robię takie rogaliki,tylko z różnymi masami..Są wyśmienite.Pozdrawiam serdecznie.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Skopiowałem i spróbuję z żoną... Może nie ta data, ale coś dobrego zawsze można zrobić i zjęść.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Na Św. Marcina najlepsza gęsina - ja jednak wolę rogale.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Na Św. Marcina to gęsina!

Komentarz został ukrytyrozwiń

Wszystko co poznańskie jest dobre !!! :)

Komentarz został ukrytyrozwiń

Nidy nie jadlem, choc wiele slyszalem i nawet... pisalem. A w ogole to jak cukrzyk, ktorememu zabronione ciasta, przepadam za nimi. Makowce , zwlaszcza a bakaliami bardzo lubie. Doroto! Wyslij choc 1 listem poleconym. Paron, cofam to wezwanie, bo jak Cie znam , to wyślesz! Adam z Basią.

Komentarz został ukrytyrozwiń

Gościu... skądkolwiek jesteś, przybywaj. Zostawiłam kilka.

Komentarz został ukrytyrozwiń
Gość
  • Gość
  • 11.11.2010 19:22

Apetytu narobiłaś Pani Dorotko , zostało coś jeszcze z tych rogaliczków ?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2017 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.