Facebook Google+ Twitter

Pozycja materiału w rankingach:

1980 miejsce

Na świecie marnuje się 30 procent żywności. A ile w Polsce?

Jak głosi raport Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywienia i Rolnictwa (FAO), około 1,3 mld ton żywności w krajach najbogatszych wyrzucane jest do kosza. Stanowi to 1/3 żywności na świecie.

 / Fot. Fot. Marek Bachorski-RudnickiZ ogłoszonego w tym roku przez FAO raportu wynika, że w krajach wysoko rozwiniętych marnuje się rocznie około 670 milionów ton jedzenia. Natomiast z raportu wynika, co może zaskakiwać, w państwach rozwijających się wyrzuca się niemalże tyle samo, bo 630 milionów ton. Jednakże przyczyny niegospodarności są zupełnie różne.

Marnotrawienie żywności na świecie stanowi nie lada problem, ponieważ spora część z tych produktów to nadal żywność nadająca się do spożycia. Brytyjska organizacja Waste & Resources Action Programme analizowała w tym roku ten problem w Wielkiej Brytanii. Tylko tutaj na śmietnik trafia rocznie około 1,6 mln ton żywności. Jeszcze większa skala zjawiska występuje w Japonii. W koszu ląduje 2,6 mln ton żywności.

W Kanadzie 40 procent z wyprodukowanej żywności znajduje swój finał się na śmietniku, a w USA 50 proc. produktów żywnościowych jest wyrzucanych. Z danych FAO wynika także, że marnowana co roku żywność to aż połowa światowych plonów zbóż. W latach 2009/2010 było to 2,3 mld ton.

Takie badania przeprowadzono również w naszym kraju. Podczas badań opinii publicznej, dokonanych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności przez instytut Millward Brown SMG KRC w styczniu 2010 r., stwierdzono, że w Polsce marnuje się ogromna ilość żywności. Taki stan potwierdziło w badaniach 74 proc. naszego społeczeństwa. FPBŻ podaje, że w naszym kraju około 30 proc. konsumentów przyznaje się do wyrzucania żywności, a to stanowi około 4 mln ton jedzenia rocznie.

Według opinii samych Polaków, najwięcej produktów spożywczych marnują hipermarkety i sklepy, około 45 proc., konsumenci wyrzucają 32 proc., restauracje 13 proc. oraz producenci żywności 8 proc.

Czytaj więcej -->

Wybrane dla Ciebie:




Komentarze (2):

Sortuj komentarze:

Wiedza ile marnujemy żywności to jedno ale ważniejsze pytanie jest Co zrobić, by temu przeciwdziałać? szukałem na ten temat i natrafiłem na ciekawy artykuł o ten http://www.ecocafe.pl/kto-je-ten-gnije
ale w praktyce wystarczy mniej kupować i mniej magazynować jest to proste ale komu się chce dziennie iść na małe zakupy :/ jakoś trzeba dać rady bo te 30% jest trochę straszne
pozdrawiam

Komentarz został ukrytyrozwiń

A ile procent ludzi na świecie gloduje?

Komentarz został ukrytyrozwiń

Jeśli chcesz dodawać komentarze, musisz się zalogować.

Najpopularniejsze

Copyright 2016 Wiadomosci24.pl

Korzystamy z cookies i local storage.

Bez zmiany ustawień pliki są zapisywane na urządzeniu. Więcej przeczytasz tutaj.